Parkanová vinu odmítá, sněmovna přemítá o jejím vydání

Praha - Místopředsedkyně sněmovny Vlasta Parkanová odmítá, že by jako někdejší šéfka resortu obrany uváděla ostatní ministry v souvislosti s nákupem letadel CASA v omyl. Policie ji podezřívá z toho, že nenechala vypracovat nezávislý posudek ke kupní ceně letadel, podle Parkanové ale taková povinnost v právních předpisech neexistuje. Stejný názor už ve středečních Událostech, komentářích vyjádřil ministr financí Miroslav Kalousek. Ve čtvrtek navíc přirovnal kauzu kolem Parkanové k policejní zvůli připomínající hon na čarodějnici. Sněmovna mezitím řeší, zda dalšího ze svých členů vydat ke stíhání. Zatímco opozice se staví spíše pro, poslanci ODS a TOP 09 prozatím vyčkávají na stanovisko mandátového a imunitního výboru. Zástupce TOP 09 Stanislav Polčák se však domnívá, že řada jeho spolustraníků může hlasovat pro vydání Parkanové, pokud se ukáže, že obvinění nemá skrytou politickou motivaci.

„Tvrzení 'Vydejte nám Vlastu Parkanovou, protože nesplnila zákonnou povinnost', která neexistuje, je asi stejné jako 'Vydejte nám Vlastu Parkanovou, protože létá na Petrovy kameny',“ konstatoval Miroslav Kalousek. Zopakoval, že armáda stejně jako ministerstvo vnitra a zpravodajské služby mají vlastní odborné kapacity na posouzení zakázek, mimo jiné kvůli citlivým údajům nezávislé analýzy vypracovávat nedávají.

Pokud by tedy byla Parkanová obviněna, museli by být obviněni i ostatní ministři obrany a šéfové služeb, poznamenal Kalousek. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na to odpověděl s tím, že v zájmu zachování politické kultury by na případné stíhání Parkanové měli zareagovat i všichni její bývalí kolegové z vlády, kteří nyní sedí v kabinetu premiéra Nečase. „Jestliže na základě této aféry bude muset poslankyně Parkanová odejít z politiky, pak by mělo z politiky odejít také těchto šest členů Topolánkovy vlády, kteří pro nákup letounů CASA hlasovali a nikdy to veřejně nekritizovali,“ řekl Sobotka.

Ke kauze letadel CASA se během interpelací vyjádřil i premiér Petr Nečas, který v Topolánkově vládě působil jako ministr práce a sociálních věcí. Na výzvu poslance Ohlídala (ČSSD) k převzetí osobní politické odpovědnosti poznamenal, že na demisi v žádném případě nepomýšlí. „O tom, kdo je vinen, v Česku rozhoduje výhradně soud, nikoliv politici,“ prohlásil předseda vlády ve sněmovně.

TOP 09 a ODS vyčkávají na doporučení mandátového výboru

Podle ministra financí je nyní hlavně třeba zajistit stanovisko nezávislých právníků. Doporučení, jak dál postupovat, očekává od sněmovního a mandátového výboru sněmovny, který se bude žádostí zabývat příští středu. Předseda tohoto poslaneckého orgánu Sobotka se již nechal slyšet, že bude hlasovat pro vydání Parkanové. Na závěr výboru vyčkávají i poslanci občanské demokracie, uvedl předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD:

„Podle názoru sociální demokracie je na místě, aby v této situaci poslankyně Parkanová sama rezignovala na funkci místopředsedkyně Poslanecké sněmovny. Nepokládáme za možné, aby poslanec, který je vystaven podezření ze spáchání dvou úmyslných trestných činů, nadále zastával jednu z nejvyšších ústavních funkcí.“

TOP 09 se za místopředsedkyni sněmovny ve středu postavila, opoziční ČSSD ji za to dnes na své tiskové konferenci kritizovala. „Zaráží nás velmi silně pokrytecký postoj TOP 09. V minulosti v případě jakékoliv aféry jiné strany tato strana měla tendenci se stylizovat do role morálního arbitra,“ neodpustil si předseda Sobotka zmínku kauzy Davida Ratha, který při svém projevu před poslanci zmínil, že peníze z jeho skandálu mohou souviset s financováním domovské strany. Poslanci TOP 09 poté sociální demokraty vyzývali, aby transparentně předvedli své účty. „Nyní v případě vydání Parkanové ze strany TOP 09 nevidíme vůbec žádnou reakci, podle mého názoru to není v pořádku“ upozornil Sobotka.

Z dosavadních postojů vyplývá, že hlasování o vydání Parkanové bude velmi napínavé. Jednoznačný postoj zaujímají sociální demokraté s 54 hlasy, spíše pro zbavení imunity se vyjadřují také komunisté, Věci veřejné a LIDEM – což dává dohromady 99 hlasů pro vydání. Naopak ODS a TOP 09 s celkovým počtem 92 hlasů váhají nebo vydání odmítají. Už večerní názor Polčáka ale naznačuje, že i v řadách TOP 09 mohou vzejít hlasy pro vydání, pokud výbor na spisu neshledá politické ovlivnění.

Jeroným Tejc, (ČSSD): „Myslím, že bychom měli všem měřit stejným metrem a jako já dnes beru zpět svá slova o tom, že se policie zastavuje před branami koalice, tak bych byl rád, aby všem měřili stejně i koaliční poslanci a hlasovali v tomto případě třeba nejen pro vydání, ale aby se podívali na ten případ tou objektivní optikou, nikoliv tím, kdo je z jaké strany.“

Stanislav Polčák (TOP 09/STAN)" „Pro mě je to příliš čerstvá informace. Skutečně ještě ani nevíme stanovisko mandátového a imunitního výboru, ale já za sebe mohu říci, že pokud policie tu věc tzv. 'vyfutrovala' a nebude tam ten politický podtext, tak si myslím, že řada kolegů bude hlasovat pro vydání Vlasty Parkanové, byť je to naše kolegyně, které si nesmírně vážíme.“

Místopředsedkyně sněmovny Vlasta Parkanová
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

ČSSD vedle výzvy k rezignaci na fuknci místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Parkanové doporučila, aby se v případě obvinění vzdala poslaneckého mandátu. Věci veřejné mají za to, že by Parkanová měla požádat o vydání sama. „Očekáváme, že se TOP 09 bude chovat stejně jako v ostatních případech,“ podotkl poslanec Michal Babák s odkazem na úterní hlasování o vydání poslance Otto Chaloupky (VV). Klub TOP 09 hlasoval jednomyslně pro vydání, připomenul Babák. I poslanci jeho strany nicméně čekají na doporučení mandátového a imunitního výboru.

Obrana: Před nákupem letadel byla zadána marketingová studie

Ministerstvo obrany odmítlo tvrzení, že kvůli nákupu armádních letadel CASA nebyl vypracován žádný posudek. Rezort si prý nechal udělat marketingovou studii, kterou provedli zaměstnanci úřadu. „Cílem je zjistit orientační ceny poptávaného výrobku na trhu. Marketingová studie byla zpracována i v případě letounů CASA,“ uvedl mluvčí ministerstva s tím, že v případě zakázek, u kterých je využita výjimka ze zákona o zadávání veřejných zakázek, marketingovou studii či studii proveditelnosti provádí a provádělo standardně. Obrana již detektivům k případu předala všechny potřebné dokumenty, policie prý armádní zakázku vyšetřuje delší dobu.

Policie požádala o vydání Parkanové ve středu, podezřelá je ze zneužití pravomoci veřejného činitele a porušení povinností při správě cizího majetku. Podle serveru Lidovky.cz policie bývalou ministryni obrany viní, že v době svého angažmá uvedla vládu v omyl tvrzením, že posudek na koupi letounů CASA udělá ministerstvo financí. Ministerstvo jí ale už předtím napsalo, že k tomu nemá oprávnění a posudek musí připravit ministerstvo obrany. Parkanová trvá na tom, že se v této věci ničeho nezákonného nedopustila.