ODS chce koaliční hlasy pro Klause, ČSSD přímou volbu prezidenta

Praha - Hledání protikandidáta Václava Klause pokračuje. Část ODS je znepokojená, že její vládní partneři, hlavně zelení, debatují o prezidentských kandidátech s opozicí. Chtějí proto koaliční dodatek, který by garantoval jednotný postoj při hlasování příští rok. Dohady o antiklausovi připadají nedůstojné i ČSSD. Znovu se proto pro budoucnost vytahuje karta přímé volby.

Koalice by měla při výběru prezidenta postupovat jednotně, myslí si někteří členové ODS. Jenže koaliční smlouva nic takového neříká. Šéf Senátu Přemysl Sobotka proto v Otázkách Václava Moravce podpořil návrh, aby se začalo jednat o dodatku smlouvy, který by společný postup zaručil. „Je potřeba i o tomto jednat, protože je to určitý signál jakéhosi rozporu uvnitř vládní koalice,“ vyjádřil se Sobotka.

Ovšem prosadit něco takového bude zřejmě nemožné. Lidovci k tomu nevidí důvod a Zelení si nedovedou představit, že by je někdo nutil podpořit Klause. „Tohle zkoušet, to je předem ztracená varta. Ale třeba by to bylo tak, že by se ODS mohla zamyslet nad profesorem Švejcarem, a v tu chvíli by to samozřejmě bylo zajímavější,“ nadhodil spíše ironicky Martin Bursík.

Výhrady k nápadu ODS má také ministr financí Miroslav Kalousek: „Nevidím žádný koaliční rozpor právě proto, že to nebylo předmětem koaliční dohody. Navíc si myslím, že je problematické dělat koaliční dohodu o volbě, která je tajná.“

Co ale koaliční smlouva obsahuje, je závazek, že vládní strany otevřou možnost přímé volby prezidenta. Už ve středu se nad tímto tématem sejdou šéfové parlamentních stran. Přímou volbu podporují Zelení a ČSSD. Věří, že už za čtyři roky vybere prezidenta lid. „Jinak to ani nejde, protože vždyť si vezměte, jak je to nedůstojné, takovéto vytahování těch různých kandidátů,“ uvedl v Otázkách Václava Moravce předseda sněmovny Miloslav Vlček.

Tak snadné to ale nebude. Přímá volba znamená změnu ústavy, což znamená složitý schvalovací proces a dostatečnou podporu. Lidovci ještě nemají jasno, ODS je zatím proti a komunisté si kladou podmínky. „Nejdříve přímou demokracii v podobě obecného referenda a pak přímé volby,“ tvrdí rozhodně Vojtěch Filip.

Z průzkumů vyplývá, že lidé by si přímou volbu přáli. Její zavedení slíbila už Špidlova vláda, ale neprosadila ji. Nejvíc se o změně diskutovalo v roce 2003, kdy se Václava Klause povedlo zvolit až ve třetím kole třetí volby.