Obrazem: Před 15 lety zalila Čechy ničivá povodeň

Česko si v těchto dnech připomíná 15. výročí ničivých povodní, které ve dvou vlnách zasáhly především Čechy, nevyhnuly se však ani Moravě. Vytrvalé deště způsobily nejhorší povodeň za sto let, na některých místech se prohnala i pětisetletá voda. Povodně si vyžádaly 17 lidských životů a způsobily škody za více než 70 miliard korun. Trvalo čtrnáct dní, než hladiny řek začaly zase klesat.

První vlna způsobila škody zejména na jihu Čech. České Budějovice, kde je soutok Vltavy a Malše, hlásily 50letou vodu. Záplavy odřízly obyvatele sídliště na levém břehu Vltavy od centra a neprůjezdné byly některé mosty. Na celém Českobudějovicku pak byl vyhlášen stav nebezpečí. Povodňová vlna se navíc postupně sunula na sever.

Po pár dnech sice deště ustaly a hladiny řek začaly klesat, pak ale přišla pohroma. Meteorologové vydávají výstrahu před dalšími přívalovými dešti, které mohou způsobit ještě ničivější záplavy. Půda už je totiž nasycená a není schopná pojmout další srážky.

Evakuovány pak byly celé vesnice. Symbolem pohromy se stala obec Zálezlice na Mělnicku, kterou velká voda téměř smetla.

S vodou bojovala i pražská zoo. Všichni sledovali příběh dvanáctiletého lachtana Gastona, který uplaval 400 kilometrů do Německa. Návrat do Česka ale nepřežil. To ale nebyla jediná zvířecí oběť záplav: celkem přišla zahrada o 130 zvířat včetně slona a medvěda.

Co do výše škod byla právě Praha jedním z nejpostiženějších měst. Zaplaveno bylo prakticky celé centrum města, Kampa se stala součástí řeky. Největší škody povodeň způsobila pražskému metru, vyšplhaly se na šest miliard korun. Zaplaveno bylo 20 kilometrů tratí, stovka eskalátorů i dvě vlakové soupravy, které zůstaly ve stanici Florenc.

Generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala v pondělní Devadesátce ČT24 připomínal, že se od ničivých povodní v roce 2002 postavila řada protipovodňových opatření: „Ta jsou opravdu situována do těch míst, kde už dříve povodně byly – ať už šlo o roky 1997, 2002 nebo 2013.“ Zároveň ale dodával, že jsou povodně přírodní jev, kterému nejde zabránit. „Povodně tady byly, jsou a budou tady. Veškerá protipovodňová opatření děláme pouze tak, abychom dokázaly snížit škodlivé účinky.“