Neuzavírejte krátkodobé smlouvy s pojišťovnami, radí krizový štáb nemocnicím

Praha - Krizový štáb nemocnic, odborů a pacientů doporučil neuzavírat s pojišťovnami smlouvy na méně než na pět let. Kvůli krátkodobosti prý neposkytují žádnou jistotu. Představitelé krizového štábu radí zdravotnickým zařízením pouze smlouvy na pět let v dosavadním rozsahu. Štáb se obrátil otevřeným dopisem na ministra Leoše Hegera (TOP 09) s žádostí o zásah, v němž navrhuje setkání nejpozději do 1. listopadu, aby situaci bylo možno včas vyřešit. Pojišťovny slíbily dát do konce října seznam nemocnic, kterým dají smlouvu na pět let. Ostatním ji dají na půl roku až rok a budou jednat o podmínkách nové.

„Domníváme se, že nemá smysl smlouva na půl roku nebo rok, protože nemocnice nebudou mít stejně jistotu další existence,“ uvedl předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása. Štáb, jehož je Krása mluvčím, označil v dopise Hegerovi za nereálné, aby sedm zdravotních pojišťoven za dva měsíce dokázalo vyjednat smlouvy se 189 nemocnicemi, což je nejméně 1 300 individuálních smluv. „Krizový štáb ještě chce podniknout kroky k odvrácení krize, a proto vás žádá o setkání,“ píší v dopise.

„Občané jsou vystaveni bezprecedentnímu nebezpečí, protože ani dva měsíce před koncem roku není zajištěno poskytování péče v nemocnicích od ledna 2013,“ řekl Krása. Místopředseda Asociace českých a moravských nemocnic Petr Fiala prohlásil, že v historii českého zdravotnictví dosud nenastala situace, aby všechny nemocnice byly bez smluv.

Podle prezidenta Svazu zdravotních pojišťoven Jaromíra Gajdáčka nezůstane po 1. lednu bez smlouvy žádná nemocnice. Smlouvy budou mít nemocnice i podle Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). „V listopadu všechny nemocnice dostanou návrhy smluv. Takže není nejmenší důvod k obavám, všichni budou vědět, co je od ledna čeká,“ zdůraznil Gajdáček. Ve Studiu ČT dodal, že bez ohledu na výsledek sporu by v žádném případě neměl dopadnout na pacienta. Podle něj krizový štáb používá účelovou rétoriku.

Jeroným Tejc (ČSSD): „Jsme hrubě nespokojeni s tím, že nemocnice nevědí, jak budou fungovat od 1. ledna. Je to důkazem arogance vlády. Nedovedu si vysvětlit jak to, že smlouvy nebyly uzavřeny. Jde o selhání celého systému zdravotnictví v čele s panem ministrem Hegerem. Systém by fungoval, kdyby tu nebyla vláda, jaká je.“

Lubomír Zaorálek (ČSSD): "Tady chce někdo provést výraznou redukci, je to ale skryté, za podmínek, které jsou netransparentní a nejsou veřejnosti známy."