Nejvíce lékařů? V Řecku a Česku

Praha - Česko má ze zemí OECD téměř nejvíc ambulantních specialistů na počet obyvatel, víc jich má jen Řecko. Vysoké jsou i počty návštěv pacientů, a to dvojnásobné proti průměru EU, který je pět až sedm návštěv za rok. Z dokumentu, který vydalo ministerstvo zdravotnictví, vyplývá, že v Česku počet ambulantních specialistů dlouhodobě roste, zatímco počty zubařů či praktiků jsou zhruba stejné. Ministr Leoš Heger (TOP 09) není pro rázné zásahy, lékařů prý ubude přirozenou cestou.

V Řecku ordinuje 1,8 ambulantních specialistů na tisíc obyvatel. V Česku to je 1,4. Méně než jednoho lékaře na tisíc obyvatel mají v Rakousku, Maďarsku či Portugalsku, méně než 0,8 v Německu či v Belgii, méně než 0,6 v Británii, Nizozemsku či Norsku. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) má 34 členů, jsou v ní ekonomicky nejrozvinutější země světa.  

Heger: Lidé chodí k lékaři s každým píchnutím

„Já myslím, že k usměrnění tohoto přebytečného čísla by vedl postupný útlum ambulantního sektoru přirozeným způsobem, nikoli drakonické zavírání ordinací, ale spíše utlumením dalšího rozvoje a přirozeným odchodem lidí do důchodu,“ uvedl ministr. Lékaři si podle něj pacienty zvou příliš často, možná je to tradice z minulosti, že lidé jdou k lékaři s každým píchnutím a nejsou zvyklí vzdělávat se v péči o vlastní zdraví, poznamenal. Lze podle něj mluvit o příliš husté síti lékařů.

Podle náměstka Petra Noska je otázkou, zda není tento sektor v Česku již nasycen a případné ekonomické problémy některých praxí nejsou způsobeny příliš velkou konkurencí v dané odbornosti na daném území.

Kdo je ambulantní specialista?

Při ambulantní péči není nutná hospitalizace pacienta nebo přijetí na lůžko. Tato péče se dělí na primární, specializovanou a stacionární. Primární ambulantní péči poskytují praktičtí lékaři. Účelem stacionární péče je poskytování zdravotní péče pacientům, jejichž zdravotní stav vyžaduje opakované denní poskytování ambulantní péče. Specializovaná ambulantní péče je poskytovaná v rámci jednotlivých oborů zdravotní péče.

Ambulantní lékaři - specialisté poskytující péči v oblasti  interního lékařství (kardiologie, diabetologie, endokrinologie, revmatologie, gastroeterologie), alergologie a imunologie, pneumologie a kalmetizace, neurologie, onkologie, chirurgie, urologie, ortopedie, ORL, psychiatrie, psychologie, logopedie, fyzioterapie a rehabilitace, dermatovenerologie, očního lékařství, gynekologie, stomatologie atd. 

Lékař
Zdroj: Rolf Vennenbernd/ČTK

Lékařská komora uspořádala na dnešní den protest, který měl upozornit na ohrožení péče v ordinacích ambulantních specialistů. Podle Noska si ambulance příjmy udrží na úrovni roku 2011, klesnou jen ambulancím s „nadprodukcí“. Situaci komplikuje i to, že praxím dobíhají smlouvy s pojišťovnami. Ty toho chtěly využít jako loni u nemocnic, aby s některými ambulancemi už smlouvy nenavázaly. Předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko ale potvrdil, že se už podařilo s ministerstvem a zdravotními pojišťovnami dojednat, že smlouvy dostanou všichni ambulantní specialisté.

Heger: Reformy zvýšily efektivitu, čeká se už jen na hospodářský růst

Zdravotnictví podle ministra díky řadě reformních opatření výrazně zvýšilo efektivitu a je připraveno, až nastane hospodářský růst, aby se srovnaly propočty úhrad výkonů a časem zase začaly růst mzdy. Podle statistiků dosáhl v roce 2011 průměrný plat lékaře 59 tisíc korun, v řadě nemocnic ale i 100 tisíc. Loni byly proti průměrné mzdě v zemi platy lékařů na úrovni 2,4násobku, ve fakultních nemocnicích 2,7násobku.