Nažidla: Místo odškodnění musí rodiče platit náklady na exekutora

Cheb - Případ tragické nehody autobusu u Nažidel není ani po deseti letech uzavřený. Další verdikt teď padl u okresního soudu v Chebu. Manželé Hartovi, kteří při havárii přišli o syna, měli dostat odškodnění od řidiče autobusu. Místo toho ale musí naopak platit náklady na exekutora, který měl na něm peníze vymoci. Rodiče s tím nesouhlasí, podle nich je rozsudek poškodil. Už poslali odvolání vrchnímu soudu a ministrovi spravedlnosti. Na případ upozornil server iDnes.cz.

Při nejhorší havárii patrového autobusu v Česku zahynulo v roce 2003 u jihočeských Nažidel celkem dvacet lidí. Řidič autobusu Pavel Krbec dostal za havárii osm let vězení, po pěti letech byl propuštěn na podmínku. Pražský vrchní soud mu také nařídil zaplatit odškodnění 200 tisíc korun manželům Hartovým, jejichž syn Viktor při tragédii zemřel. Jelikož Krbec částku nezaplatil, obrátili se manželé na Okresní soud v Chebu. Ten nařídil na řidiče exekuci. Řidič se ale mezitím dovolal k Nejvyššímu soudu a ten verdikt o odškodnění zrušil.

Exekuce tak byla vedená neoprávněně a náklady exekučního řízení musí zaplatit ten, kdo ho zavinil. Manželé Hartovi tak mají zaplatit 7 800 korun. „Exekuce dál nemohla probíhat a dá se tedy dovodit procesně, že manželé Hartovi zavinili zastavení té exekuce, na rozhodnutí Nejvyššího soudu nereagovali,“ tvrdí předseda senátu chebského soudu Milan Homolka. „Já jsem procesně nepochybil, já jsem pouze plnil příkazy soudů,“ tvrdí pan Hart. „Bojuju za syna, který tu nemůže být a nemůže se bránit, to je úplně zrůdné,“ dodal.

Nehoda u Nažidel se stala v březnu 2003. Autobus směřující z hraničního přechodu Dolní Dvořiště do Českých Budějovic vjel do protisměru, převrátil se na bok a spadl z asi sedmimetrového srázu. Střecha se při pádu zcela odtrhla. Na místě zahynulo 17 osob, další dva lidé zemřeli po převozu do nemocnice. Dvacátý člověk zemřel na následky havárie později. Autobus převážel mladé lidi z plaveckého oddílu TJ Slovan Karlovy Vary, kteří se vraceli z Alp. Soudy už v minulosti přiznaly pozůstalým obětí statisícová odškodnění, platit měl ale jednatel cestovní kanceláře, kterého soudy označily za organizátora zájezdu.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)