Nádor jménem Islámský stát metastázoval, řekl Zeman velvyslancům

Zeman: Naše jednotky jsou vycvičeny k boji s IS (zdroj: ČT24)

Svět je méně bezpečný, než byl před rokem, rakovinný nádor Islámského státu metastázoval. V projevu před českými velvyslanci to prohlásil prezident Miloš Zeman. Zároveň znovu odmítl migraci, svůj negativní postoj vysvětluje dramaticky odlišným kulturním původem migrantů.

Zeman velvyslance přijal v rámci jejich tradiční porady. Ta začala v pondělí na ministerstvu zahraničí, když v Černínském paláci s českými diplomaty hovořili premiér Bohuslav Sobotka i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (oba ČSSD). V úterý se diplomaté zabývali ekonomickou diplomacií a rozvojovou pomocí a za přítomnosti státního tajemníka pro EU Tomáše Prouzy (ČSSD) hovořili také o unijní agendě.

Nyní českým ambasadorům věnovala čas i hlava státu a ve více než dvacetiminutovém projevu mluvila především o nebezpečí terorismu. „Svět je méně bezpečným, než byl před rokem. Primárním faktorem růstu nebezpečí je nesporně Islámský stát. Islámský stát je rakovina a nádor metastázoval. A metastáze jsou častokrát nebezpečnější než nádor sám,“ uvedl.

Prezident zároveň poznamenal, že na červencovém summitu NATO ve Varšavě vyzýval, aby se Aliance odhodlala ke společnému zásahu proti tomuto protivníkovi. Odmítl rozsáhlou pozemní operaci s tanky a pěchotou a vyslovil se pro cílené útoky „na mozek“ – logistické a vedoucí struktury a výcvikové tábory – prostřednictvím dronů, helikoptér a speciálních jednotek. „A naše speciální jednotky jsou pro tento účel dobře vycvičeny,“ dodal prezident.

Prezident vysvětluje výhrady k běžencům: Pocházejí z jiné kultury

Zeman rovněž rozvedl svůj odmítavý postoj k přijímaní uprchlíků. V minulých desetiletích podle něj v Evropě probíhala především vnitrokontinentální migrace („Z Československa se emigrovalo po roce 1948 a 1968 a jsem velmi vděčný našim sousedům, Německu a Rakousku, že tyto migranty přijali,“ prohlásil), jednalo se ale o migraci lidí s podobnou kulturou.

„Dnes zažíváme interkontinentální migraci a co je horší, založenou na velmi odlišné kultuře. Uvědomme si, že vztah islámu k ženám je dramaticky odlišný od evropského,“ dal Zeman jeden z příkladů. „A to je důvod mého postoje k této vyhraněné skupině imigrantů, nikoliv imigrantů obecně,“ dodal s tím, že má silné pochybnosti o jejich schopnosti asimilace a integrace.

Zeman: Za chyby nemůže myšlenka Unie, ale její vedení

V další části projevu Zeman mluvil o brexitu, který označil za chybu pro EU i Velkou Británii. „Nemůžeme si namlouvat, že na tom neneseme svou zodpovědnost,“ řekl. Evropské společenství podle něj trpí prázdnotou, bruselskou byrokracií a absencí koncepčního myšlení, které projevuje, a „totální neschopností vybudovat sen, vybudovat vizi budoucí Evropy“.

Obloukem se tak vrátil k migrační krizi i islamismu, protože jedním z projevů evropské nemohoucnosti je podle něj absence jednotné zahraniční a obranné politiky. „Jestliže Evropa nedokáže bránit své vnější hranice, není to chyba myšlenky Evropské unie, je to výraz neschopnosti jejích konkrétních vedoucích představitelů,“ dodal prezident.