Na pracovníky detenčních ústavů nejsou peníze, přejdou z jiných zařízení

Praha - Už za pár měsíců se mají otevřít detenční ústavy, v nichž by byli umístěni nebezpeční pachatelé a sexuální devianti. Vězeňská služba ale zatím nemá dostatek financí na platy nových zaměstnanců, kteří by v ústavech pracovali. Kdy budou potřebné miliony, neví přesně ani ministerstvo spravedlnosti, do jehož kompetence detenční ústavy spadají. Spravovány a střeženy budou Vězeňskou službou ČR.

V současné době je v Česku 35 věznic, už nyní v nich chybí téměř pět stovek strážců. V nových zařízeních by mělo pracovat zhruba 340 lidí. Provizorní stav mohou změnit jen dostatečné finanční prostředky. Jen vybavení ústavů stojí desítky milionů korun.

„Zvažujeme možnost, že bychom na kapacity, které nově otvíráme, přesunuli dlouhodobě nevyužitá tabulková místa. To znamená, že z věznic, kde se dlouhodobě nedaří naplnit z různých důvodů stav, bychom tabulky vzali a poskytli je,“ uvádí navrhované řešení mluvčí Vězeňské služby ČR Robert Káčer.

Komise složená z ředitelů věznic rozhodla, že první personální škrty postihnou justiční stráž, tedy ostrahu soudů a státních zastupitelství. Pak přijdou na řadu vězeňští dozorci. Podle šéfa Vězeňské služby Luďka Kuly by ale omezení míst znamenal pro káznice konec naděje na posily, což by mohlo ohrozit i bezpečnost.

Zákon pomůže psychiatrickým léčebnám

Zákon o zabezpečovací detenci začne platit od 1. ledna 2009. Jedná se o nový typ ochranného opatření pro pachatele závažné trestné činnosti - tedy osoby s vysokou mírou nebezpečnosti pro společnost, jejichž duševní stav trvale či dočasně způsobuje, že se závažné trestné činnosti dopouštějí. Dnes jsou umístěni v psychiatrických léčebnách, tedy v zařízeních, které slouží k léčbě, a proto nemohou zajistit skutečnou ostrahu.

Prvních 48 klientů přijme v lednu zařízení v Brně, druhý ústav - s kapacitou až 150 lidí - má být v otevřen na jaře v Opavě. Třetí pak vznikne v roce 2011 ve Vidnavě na Jesenicku.

Psychiatrická léčebna Bohnice
Zdroj: ČT24