Na pozastavené členství v evropské platformě reaguje ÚSTR ultimátem

Praha - Rada Ústavu pro studium totalitních režimů žádá Platformu evropské paměti, aby do 15. února zrušila usnesení o pozastavení členství ústavu. Zároveň požaduje zápis z jednání, kterým platforma členství pozastavila. Pokud se tak nestane, hrozí ÚSTR úplným odchodem z platformy. Členství české instituci platforma sdružující 43 obdobných ústavů z evropských zemí pozastavila před několika dny kvůli tomu, že s ní ÚSTR odmítl komunikovat o údajné komunistické minulosti pěti členů vědecké rady.

Vedení ÚSTR ani rada s pozastavením členství a postupem platformy nesouhlasí, zpochybňuje rovněž právní oporu jejího rozhodnutí. „Jednak požadujeme dodání zápisů, neměli jsme žádné informace, nebyli jsme na jednání pozváni, všechno je to takové tajemné. Nevíme, kdo a jak hlasoval, jakým poměrem. Čekáme, že nám dají zápis a revokují rozhodnutí, protože je v rozporu s platným jednacím řádem,“ prohlásil radní Michal Uhl.

Jednání ústavní rady probíhalo v rozjitřené atmosféře. Radní platformu obviňují z porušování stanov, ta zase vytýká ústavu kroky odporující etickému kodexu právě proto, že prý zaměstnává za komunistické éry placené funkcionáře KSČ. Další vývoj se bude odvíjet od reakce platformy na ultimátum ústavu.

Místopředseda nezávislých odborů ÚSTR Mirek Vodrážka: „Ústav není v dobrých rukou. To je, myslím, to nejzásadnější a bohužel to je špatná vizitka pro zahraničí.“

Mezinárodní sdružení evropských institucí varovala před pozastavením členství český ústav už v listopadu 2013 s vědomím, že jde spíš o symbolický krok, ovšem o to tíživější, že ÚSTR stál jako jeden z dvaceti zakládajících členů u zrodu platformy. Její současná výkonná ředitelka Neela Winklemann Heyrovská zdůvodnila rozhodnutí právě nedostatečnou komunikací ze strany ÚSTR. „Byl opakovaně vyzýván, aby vysvětlil minulost členů vědecké rady, kteří byli členy KSČ,“ podotkla k podezření z porušení etického kodexu platformy českou institucí.

Emilie Benešová
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Etický kodex platformy členským organizacím zakazuje, aby zaměstnávaly ať v placené, či neplacené funkci osoby, které v rámci totalitního režimu zastávaly placenou politickou funkci. Právě ÚSTR nedokázal dosud rozptýlit podezření, že takoví lidé v jeho rámci pracují. Předsedkyně rady Emilie Benešová ale žádné provinění ústavu nevidí. „Platforma nebyla schopna dokázat, že ÚSTR porušil kodex. Ústav si není vědom, že by vědomě zaměstnával lidi z komunismu,“ prohlásila v pondělním Interview DD.

ÚSTR ve sporu s evropskou platformou (zdroj: ČT24)

Platforma se ústavu na minulost nových členů rady dotazovala na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. Podle Benešové ale není možné, aby ÚSTR tyto informace po svých zaměstnancích na základě tohoto zákona požadoval.