Na drogy dohlédnou česko-saské policejní týmy, podle Chovance ČR zaspala

Praha – Český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) podepsal dohodu se svým saským protějškem Stanislawem Tillichem (CDU) o přísnějším dohledu na obchod s drogami v pohraničí. Mají podle ní vzniknout společné česko-saské protidrogové týmy, obě země si budou intenzivněji vyměňovat informace a také jazykově připravovat policisty. Německé země sousedící s Českem – kromě Saska také Bavorsko – mají v posledních letech problém s roustoucím obchodem s pervitinem. Ten se podle policistů často vyrábí v Česku. Dohoda se kromě drog týká také majetkové kriminality, premiéři by chtěli do projektu zapojit také Polsko.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který se setkání také zúčastnil, přiznal, že český stát v boji proti drogové kriminalitě „zaspal“. Slíbil, že nadále bude především s vařiči pervitinu bojovat účinněji. „Dnešní dohoda je začátek poměrně zdlouhavé a drahé cesty, na konci ale musí být výsledky. Musí být v tom, že přestaneme být výrobci drogy, která se dnes masivně vyrábí na území České republiky, a přestaneme tím našim německým partnerům komplikovat život,“ podotkl ministr Chovanec. Dodal, že podobnou dohodu připravuje česká vláda i s Bavorskem a o drogách chce jednat také se spolkovou vládou v Berlíně.

Jádrem společného postupu proti drogové kriminalitě mají být společné česko-německé policejní týmy. Kromě drog se zaměří také na majetkovou kriminalitu, například převážení kradených aut přes hranice. „Experti budou ještě úžeji spolupracovat, abychom v těchto oblastech mohli intenzivně společně pracovat,“ nastínil saský ministr vnitra Markus Ulbig (CDU).

Podle saských úřadů se v zemi v posledních pěti letech trojnásobně zvýšila drogová kriminalita. Za posledních pět měsíců potom vzrostla o 25 procent, poukázal ministr Chovanec. Ačkoli považují německé úřady za hlavní zdroj pervitinu užívaného v Bavorsku a Sasku Českou republiku, je podle premiérů a ministrů vnitra obou potřeba vtáhnout do spolupráce také Polsko, odkud naopak často pocházejí suroviny pro výrobu pervitinu. Výrobci drog se k nim dostanou snáze než v Česku, protože v polských lékárnách se volně prodávají léky s pseudoefedrinem, z nichž se pervitin připravuje. Saský premiér Tillich by byl nejraději, kdyby se podařilo omezit prodej takových léků a byly v celé Evropské unii pouze na předpis. I kdyby totiž Polsko volný prodej pseudoefedrinových medikamentů zakázalo, stále by se mohly dovážet třeba z Rumunska nebo Bulharska, poukázal předseda vlády čtyřmilionové spolkové země.

Podle premiérů obě země chtějí spolupracovat nejen při potírání kriminality, ale také v prevenci. Tillich uvedl, že Německo potřebuje velkou osvětovou kampaň, která by ukázala nebezpečí a dopady užívání pervitinu.

Premiéři Česka a Saska: Pervitin je pro Německo hrozbou, Česko zaspalo (zdroj: ČT24)