Mohl Hamáček schválit Filipovu cestu do Ruska? On tvrdí, že ano

Praha - Předseda sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) vysvětloval poslancům z organizačního výboru okolnosti sporné cesty místopředsedy Vojtěcha Filipa (KSČM) do Ruska. Tu totiž neschválil organizační výbor, ale jen Hamáček jako šéf sněmovny. Dnešní jednání bylo uzavřené, Hamáček po jeho skončení řekl, že nepřekročil své pravomoci, když cestu schválil. Bývalá předsedkyně sněmovny a členka výboru Miroslava Němcová k tomu uvedla, že Hamáček uznal, že jde o citlivou záležitost a považuje to za svou chybu. Hamáček ale tuto interpretaci v reakci odmítl, slovo chyba prý neřekl.

Filip odjel do Moskvy na pozvání Sergeje Železňaka, který je na sankční listině EU i USA – sněmovna se proto následně od cesty distancovala.  

„Jsem přesvědčen o tom, že jsem nepřestoupil kompetence, které mám,“ uvedl před novináři Hamáček. Nikdo to podle něho nezpochybnil. Výbor podle něho debatu o této záležitosti ukončil, a to bez usnesení.  

Bývalá předsedkyně sněmovny a členka výboru Miroslava Němcová po jednání uvedla, že šéf dolní komory uznal, že jde o citlivou záležitost a považuje to za svou chybu. Jeho obhajobu pokládá „za chytristiku“: zahraniční aktivity totiž většinou schvaluje výbor, pravomoc předsedy sněmovny se vztahuje v podstatě na neodkladná rozhodnutí. „Pan předseda první závěr řekl, že je člověk, který se rád poučí ze svých chyb, a že toto považuje za svou chybu. A že v budoucnu, pokud bude cítit nějaký podobný případ citlivosti, jako byla tato, určitě nebude postupovat stejně,“ řekla novinářům Němcová.  

Hamáček ale na tato slova reagoval tiskovou zprávou, podle které prý slovo chyba nevyřkl. „Pokud někdo má slova nepochopil, ohrazuji se proti tomu, aby je jakkoliv dezinterpretoval,“ napsal. Podle stenozáznamu, který šéf sněmovny přiložil, při zasedání výboru řekl, že se snaží vzít si z každé situace „poučení“ a slíbil, že bude přistupovat ke schvalování zahraničních cest obezřetněji.

Debata se odehrávala i o úhradě Filipovy listopadové cesty. Pozval ho totiž protějšek ze Státní dumy Sergej Železňak, který je kvůli anexi ukrajinského Krymu na sankční listině Spojených států a Evropské unie. Hamáček k tomu uvedl, že o cestě rozhodl v souladu s jednacím řádem a dalšími zákony, z toho důvodu bude hrazena ze sněmovního rozpočtu. Němcová ale uvedla, že předsedu sněmovny požádala o právní stanovisko. Pokud by odporovalo jeho přesvědčení, měl by s ním podle ní výbor seznámit příště.

Filip prý v Moskvě hájil zájmy českých firem

Řadu poslanců Filipova cesta pobouřila, dozvěděli se o ní navíc až z médií. Sněmovna se následně od cesty distancovala a přijala usnesení, že Filip dolní komoru v Rusku nereprezentuje. Sám Filip pak cestu po návratu obhajoval tak, že jel do Moskvy kvůli českým firmám, které s Ruskem obchodují. Výrobci se podle něj obávali, že Rusko by si v reakci na uvalené sankce mohlo zajistit dodávky zboží z domácích zdrojů nebo od firem, které pracují ve státech, jež se k sankcím nepřipojily. 

Právě z toho důvodu, že je Sergej Železňak na sankčních listinách, se podle Filipa po konzultaci s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) rozhodlo, že česká delegace bude co nejužší. „Zatím žádná unijní země nevyslala širší delegaci, bylo proto potřeba návštěvu konat v co nejužším formátu,“ dodal. To byl podle Filipa také důvod, proč zahraniční cesta nebyla projednaná na zasedání organizačního výboru, ale povolil ji nakonec jen Hamáček.  

Šéf sněmovny pak v Událostech, komentářích uvedl, že za kritikou Filipovy cesty stála pouze snaha zdržet jednání Poslanecké sněmovny. Proběhlo podle něj pouze jednání s ruskými poslanci, které Filip avizoval, a Rusko jeho cestu propagandisticky nezneužilo. „Kauza nevznikla kvůli cestě Vojtěcha Filipa do Moskvy, ale proto, že celá pravicová opozice, zejména TOP 09, potřebovala důvod, proč zbrzdit jednání sněmovny.“