Majitelé skútrů budou pozítří demonstrovat, chtějí změnu zákona

Praha - Majitelům vodních skútrů se nelíbí nová legislativa, podle které je ke zřízení zóny pro provoz těchto plavidel potřeba souhlas dotčené obce. Změnu zákona si chtějí vynutit demonstracemi a případně i blokováním provozu v Praze. „První demonstrace je naplánována na 24. dubna,“ uvedl dnes místopředseda České sportovní asociace vodních skútrů Roman Ernest. Ministerstvo dopravy ústy svého mluvčího Martina Kupky tvrdí, že se skútraři pokoušejí vlámat do otevřených dveří, protože úřad s nimi jedná a připravuje úpravy zákona.

Provozovatelé skútrů půjdou před ministerstvo vyjádřit svou nevoli v pátek 24. dubna a po dva následující čtvrtky. Nevylučují ani spanilou jízdu auty Prahou. „Když nebude zbytí, tak Prahu ucpeme,“ doplnil Miroslav Dražil, předseda asociace, která sdružuje necelou stovku majitelů skútrů.

Ke zřízení zóny pro provoz vodních skútrů je potřeba souhlas dotčené obce od 1. ledna, v minulých letech zodpovědnost ležela na ministerstvu dopravy. Novela stanoví podmínky, za kterých mohou provozovatelé vodních skútrů o povolení provozu žádat a jakým způsobem mohou lokalitu využívat. Povolení jim nakonec vydá Státní plavební správa.

Se zákonem mají prý problémy i obce

Podle majitelů skútrů mají s novou legislativou problémy i samotné obce. Podle starostky Štěchovic Miloslavy Vlkové jde při vydání souhlasu o dlouhodobý a složitý proces. Stejný názor zastává i starosta Slap Jiří Šťástka. „Než vyřídíme povolení, bude podzim,“ dodal místopředseda asociace vodních skútrů. Na provoz vodních skútrů si často stěžují rekreanti i obyvatelé obcí u vody. Lidem nejvíc vadí hluk z motorů, vlny od plavidel způsobující erozi břehů i neukázněnost lidí, kteří na skútrech a lodích nerespektují rychlostní limity a ohrožují plavce.

Asociace vodních skútrů rozeslala dopisy na podporu změny novely na všechny možné strany. „Poslali jsme dopis premiérovi v demisi Mirku Topolánkovi a obrátili jsme se i na ombudsmana (Otakara) Motejla,“ doplnil Ernest. Dnes měli také jednat na ministerstvu, ale jednání údajně ministr v demisi Petr Bendl přesunul na 7. května. Ministerstvo dopravy tvrdí, že se snaží najít rozumný kompromis - nově by například obec už zóny pro provoz vodních skútrů neschvalovala, ale mohla by vyjádřit své připomínky ve správním řízení.

Majitelé vodních skútrů se připomněli veřejnosti v první polovině roku 2007 dvěma demonstracemi, na kterých žádali povolení jízdy během léta. Vyhláška MD totiž jízdu v létě zakazovala. Nakonec se skútraři s úředníky dohodli na provizorním řešení v podobě novely vyhlášky. Ta umožnila letní jízdu od 1. srpna 2007 a platila ještě na léto 2008. Od letošní sezony již bude tíha rozhodnutí o letních jízdách ležet na bedrech obcí. Ještě v loňském roce podle Ernesta mohli skútraři jezdit na sedmi drahách, které byly dlouhé od 700 metrů do jednoho kilometru. Nejdelší z nich měřila tři kilometry. Letos mají k dispozici pouze dvě dráhy, jednu ve Štětí a druhou v Lysé nad Labem.

Značka pro vodní skútry
Zdroj: ČT24