Kvůli napadení spoluvězně kladivem si má Kónya odpykat třicet let

Hradec Králové – Loňský útok kladivem ve věznici ve Valdicích byl podle hradeckého krajského soudu pokusem o vraždu. Patrik Kónya si kvůli ní má odsedět třicet let ve vězení. Předtím byl odsouzen na dvacet let za vraždu nevlastního otce z roku 2009. Dnešní rozsudek ještě není pravomocný.

Šestadvacetiletý Patrik Kónya podle spisu spoluvězni zasadil kladivem nejméně pět úderů do hlavy, po útoku odešel za dozorcem, kterému oznámil, že na toaletě zabil spoluvězně. „Neznám důvod, proč jsem ho napadl, nikdy jsem proti němu nic neměl, neměli jsme konflikt, byl v tom nevinně. Vím, že je to blbý, ale mě to, co jsem poškozenému udělal, uklidnilo,“ řekl Kónya policii. Kromě třicetiletého pobytu ve vězení soud rozhodl o zabezpečovací detenci, zaplacení téměř 500 tisíc korun napadenému a uhrazení milionu korun zdravotní pojišťovně. Rozsudek ještě není pravomocný, obě strany si ponechaly lhůtu na podání odvolání. Obhájce obžalovaného Jiří Šlenc se zatím hlavně postavil proti uložené detenci. „Obžalovaný netrpí duševní chorobou, domnívám se, že detence nebyla na místě,“ řekl Šlenc.

„Soud se ztotožnil s tím, že uložení trestu v základní sazbě není přiměřené a je nutné uložit výjimečný trest, ale doživotí lze uložit pouze, pokud dojde k usmrcení alespoň jednoho člověka,“ řekl předseda senátu hradeckého soudu Miroslav Mjartan.

Kónya se při výsleších na policii k činu doznal, před soudem v celé věci nicméně odmítl vypovídat. Při své závěrečné řeči ale řekl, že skutku lituje, omluvil se poškozenému i jeho rodině. Zmínil se, že mu vězeňský lékař vysadil léky na uklidnění, které dlouhodobě užíval. Kdyby je prý měl, nemuselo k incidentu dojít. Kónya si ve věznici odpykával dvacetiletý trest za dokonanou vraždu svého otčíma, kterého zabil v roce 2009. Tvrdil, že od rána toho dne, kdy napadl spoluvězně, věděl, že musí vyventilovat vnitřní napětí, kladivem chtěl původně rozbít mísu či umyvadlo na záchodech. Napadený vězeň nezemřel, v hradecké nemocnici ho operovali a zůstává ve vážném stavu upoutaný na lůžko. Podle státní zástupkyně je také téměř nevidomý.

Třicetiletý trest je druhý nejpřísnější trest po doživotí, letos si stejný verdikt vyslechl Leopold Ťuka v případu vraždy osmdesátileté ženy ze Štarnova na Olomoucku. Co se týče pokusu o vraždu ve valdické věznici, podobný už policie v minulosti vyšetřovala. Například v roce 2011 napadl Antonín Jóni svého spoluvězně, při rvačce mu dupl na hlavu. Pražský vrchní soud Jóniho v roce 2013 poslal za útok na jedenáct let do vězení. Jóni se hájil tím, že je to spiknutí spoluvězňů, kteří ho chtěli vydírat.