Klíšťata hrozí, riziko kousnutí stouplo na maximum

Praha – Na nejvyšší míru rizika kousnutí klíštětem upozorňuje Český hydrometeorologický ústav. Klíšťová aktivita je v těchto dnech na devátém stupni z deseti. Lidé by proto při vycházkách do přírody měli být obezřetní, ale v případě, že se přisátí přesto nevyhnou, nemají propadat panice. Podle Ilony Kochové z Centra očkování a cestovní medicíny Avenier není nakažení klíšťovou encefalitidou či boreliózou automatické ani v případě, že je klíště infekční.

Klíšťová aktivita je na stupni 9 z 10 (zdroj: ČT24)

Klíšťata jsou dnes takřka v celém Česku. Pronikají i do míst, kde dříve nebyla, zejména do hor, kde se mohou objevit i 1 200 metrů nad mořem. Podle lékařů je možné očkovat se proti klíšťové encefalitidě, Ilona Kochová uvedla, že česká společnost zatím není dostatečně proočkovaná. Ačkoli se častěji očkují děti, ony nejsou nejohroženější skupinou. „Doporučujeme očkování všem, ale více je určeno dospělým a starším,“ podotkla lékařka.

Nepropadejte panice

Lidé, kteří očkováni nejsou a klíště je přesto kousne, ale nemusí propadat panice. Přisátí klíštěte není zárukou toho, že se rozvine buď klíšťová encefalitida, nebo borelióza a automatické není nakažení ani v případě, že je zvíře samotné infekční. „Záleží, jak dlouho klíště sálo i na imunitě člověka,“ poukázala Ilona Kochová. Doporučila proto, aby lidé vyjmuté klíště neposílali na rozbor.

ČHMÚ, který pravidelně vydává předpověď klíšťové aktivity, doporučuje v době nejvyššího rizika používat před vycházkami do přírody repelent, nevstupovat volně do listnatých a smíšených lesů a chodit pouze po zpevněných cestách.

Postup odstranění klíštěte podle Ilony Kochové:

„Je dobré místo dezinfikovat. Nepokapávat žádným olejem, nepotírat mýdlem. Buď máme doma nějakou pinzetu nebo kartu na vytahování klíštěte. Chytit klíště pinzetou těsně u kůže a jenom viklavým pohybem, nijak netočit, klíště směrem nahoru vytáhnout a místo znovu dezinfikovat. Jestliže nemáme pinzetu, stačí mokrá vatička a klíště vyviklat a vytáhnout. Nerozmačkávat klíště a spláchnout třeba do záchodu.“

Nemocím lze předcházet vakcínou či antibiotiky, skvrna se neobjeví vždy

Klíšťata mohou přenášet dvě závažné choroby. Jednou z nich je klíšťová encefalitida. Může se rozvinout zhruba za dva týdny od kousnutí, zprvu se její příznaky podobají chřipce, nemocní tak mají horečku, trpí bolestmi hlavy, svalů a kloubů a únavou. „Potom 'chřipková' fáze odezní a člověk se uzdraví, nebo může virus doputovat do centrální nervové soustavy a rozvíjí se příznaky postižení centrální nervové soustavy a mozkových blan. To jsou znovu horečky, těžké bolesti hlavy, světloplachost, tuhnutí šíje, zvracení, může dojít i k obrnám,“ popsala lékařka dvě varianty průběhu obávané nemoci, proti které se lze očkovat.

Borelióza je známá tím, že ji „ohlašuje“ červená skvrna, která od středu bledne. Ilona Kochová však upozornila, že se nevytváří vždy. „Když člověk po přisátí klíštěte po několika dnech až týdnech objeví tuto skrvnu, měl by jít hned k lékaři. Borelióza se na rozdíl od klíšťové encefalitidy dá léčit antibiotiky. Pak může dojít k postižení různých orgánů, může to být nervový systém, může dojít k postižení očí, jsou u toho kloubní problémy, svalové problémy,“ shrnula lékařka průběh boreliózy.