Klaus: Nepokoje na Šluknovsku využívají někteří k politické hře

Ústí nad Labem – Sociální nepokoje na Šluknovsku podle prezidenta Václava Klause využívají někteří k politické hře. Záměrně vyostřují napětí, které ve skutečnosti nemusí být tak velké. Klaus to dnes řekl v Ústí nad Labem, kde pobývá v rámci své třídenní návštěvy Ústeckého kraje. Podle policie se neklidné situace snaží využít ke svému zviditelnění extremisté, hovoří se ale i o dalších zájmových skupinách. Vláda dnes také rozhodla, že ve sněmovně nepodpoří ani jednu z předloh Ústeckého kraje, které se snažily tamní situaci řešit. Definitivně o návrzích bez ohledu na dnešní stanovisko vlády rozhodnou ale poslanci. Ústecký kraj je podle slov své hejtmanky připraven za legislativní návrhy bojovat.

„Není možné, aby se chopili této kauzy samozvaní páni Kohoutové nebo někteří další, kteří z toho mají svou politickou hru, kterou vybičovávají k něčemu daleko horšímu, než jaké by to skutečně bylo,“ řekl Klaus. „Toto je třeba zásadním způsobem odmítnout,“ zdůraznil.

Lukáš Kohout, známý jako falešný asistent bývalého poslance Jana Kavana, se angažuje v pořádání pochodů proti takzvaným nepřizpůsobivým ve Šluknovském výběžku. Minulý týden novinářům řekl, že působil na Šluknovsku v rámci své práce pro krajského radního Petra Jakubce (ČSSD). Ten všechna obvinění popřel, prohlásil, že Kohouta někdo zaplatil, aby mu škodil. Kohout poté podal na Jakubce žalobu, požaduje po něm omluvu a 100 000 korun. Žalobu pro pomluvu chce podat i Jakubec na Kohouta.

Kabinet návrhy Ústeckého kraje nepodpoří

Vláda podle očekávání ve sněmovně nepodpoří předlohu Ústeckého kraje, podle které by bylo opakované páchání některých přestupků trestným činem s až dvouletou sazbou vězení. Stejně dopadl i další návrh rovněž z dílny Ústeckého kraje o sociálním bydlení. Oba návrhy reagují na napjatou atmosféru mezi starousedlíky a Romy, kteří se přistěhovali do Šluknovského výběžku. Podle hejtmanky Ústeckého kraje Jany Vaňhové (ČSSD) je kraj připraven dál za předložený legislativní balíček změn bojovat. 

„Jsme připraveni prosadit si některé věci. Když nebudou všechny, tak se nebudeme zlobit, ale ty základní věci bychom rádi dostali do života,“ uvedla. Dodala, že balíček vychází z problematiky kraje, z potřeb starostů, občanů. „Balíček má napomoci zklidnit nepokoje v sociálně vyloučených lokalitách,“ uvedla. Prezident Klaus k tomu řekl, že by si přál aby posouzení návrhů kraje bylo ve vládě i v parlamentu férové. „Moc bych si přál, aby toto posuzování nesklouzlo do soubojů a mlýnice stranické politiky, aby došlo na podstatu věcí, to bych těmto návrhům přál,“ řekl Klaus.

Vláda podle vicepremiérky Karolíny Peake (VV) návrhy nepodpoří, protože odporuje zásadám českého práva. Kabinet si nicméně dobře uvědomuje problém a připravuje vlastní legislativní řešení. „Je mi líto, že návrhy přicházející z krajů nejsou předem prodiskutovány s vládou, aby se pokud možno předešlo rozporům s už existující legislativou nebo návrhy, které už jsou ve sněmovně,“ uvedla. 

Podle regionem připraveného zákona o sociálním bydlení by náklady na sociální bydlení měly být hrazeny přímo ze sociálních dávek, aby městům nevznikaly potíže s neplatiči. Vláda ale podle předpřipraveného stanoviska tvrdí, že lidé se tím nenaučí hospodařit se svými příjmy. Předloha také určuje omezení růstu nájemného. Stát se ale obává toho, že za takových podmínek vymezených zákonem nebudou mít majitelé zájem uzavírat smlouvy.

Návrh týkající se přestupků je podle předběžného stanoviska kabinetu v rozporu se zásadami trestního zákoníku. Kvůli nejednoznačným pojmům by prý zřejmě nebylo možné novou úpravu použít. Trestným činem by měly být podle předlohy opakované drobné krádeže, které lze nyní posuzovat jen jako přestupek. Vězení by hrozilo také lidem, kteří páchají přestupky proti občanskému soužití, jako je vyhrožování újmou na zdraví a drobné ublížení na zdraví.

Tresty odnětí svobody by soudy mohly ukládat rovněž za opakované prohřešky proti veřejnému pořádku, k nimž patří rušení nočního klidu, vzbuzování veřejného pohoršení a znečištění veřejných prostor a budov. Podmínkou pro zpřísněné posuzování by podle novely bylo to, že by se člověk některého z těchto přestupků dopustil nejméně dvakrát za poslední tři roky.

Vládní právníci ale poukazují na to, že používání neurčitých pojmů jako „drobné ublížení na zdraví“ a „schválnosti“ je z pohledu trestního práva nepřijatelné. Vznikla by údajně řada zdvojení trestných činů, což by vyvolávalo potíže při jejich kvalifikaci. Z pokutových bloků by bylo navíc podle návrhu stanoviska složité posoudit, zda se člověk dopustil přestupku skutečně opakovaně.

Vládní politici v minulých dnech v souvislosti se situací na severu Čech hovořili o vzniku registru přestupků. Za určitých okolností by pak opakovaný přestupek mohl být hodnocen jako trestný čin a případně postižen alternativním trestem.