Dopravu místy zkomplikoval déšť se sněhem a sněhové jazyky

Praha – Sníh ani mráz během noci nezpůsobily ve většině republiky vážnější komplikace. V Čechách a na jižní Moravě byly srážky většinou dešťové nebo smíšené. Na Žďársku jsou sněhové přeháňky. V Libereckém kraji napadlo přes noc až 15 centimetrů nového sněhu a namrzaly silnice. Nejvíce nasněžilo od pondělního odpoledne v Krušných horách, kde bylo přes noc uzavřeno několik silnic a silničáři nakonec stěží prorazili závěje frézou. Výrazněji oteplovat se začne ve čtvrtek.

Silnice z Božího Daru na Hřebečnou anebo na Neklid v Krušných horách závěje přes noc zcela zablokovaly. Za sněhovou frézou bylo možné projet až před polednem, když přestalo sněžit. S pomocí velké sněhové frézy i s menší technikou anebo ručně bylo nutné prorazit také cestu k některým domům a penzionům přímo na Božím Daru.

V Královéhradeckém kraji napadlo v noci na dnešek až 20 centimetrů sněhu. Nejvíce sněžilo v Krkonoších, kde kvůli větru hrozí sněhové jazyky a závěje. Na silnicích Trutnovska většinou leží zbytky rozbředlého sněhu, na horských silnicích je ujetá vrstva sněhu do pěti centimetrů.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

V Libereckém kraji napadlo v noci na dnešek deset až 15 centimetrů sněhu. Všechny komunikace jsou sjízdné, silničáři ale radí jezdit se zvýšenou opatrností. Přibývá dopravních nehod, teploty v kraji klesají až ke třem stupňům pod nulou a silnice mohou namrzat. Motoristé bez zimní výbavy by na komunikace vůbec neměli vyjíždět. Silničáři doporučují jezdit opatrně a v zatáčkách a při vjíždění do křižovatek sundat nohu z plynu.

Rozbředlý sníh zůstává na některých vozovkách ve vyšších polohách Ústeckého kraje. V noci ho připadlo několik centimetrů, místy stále sněží. Na silnicích nižších tříd v Krušných horách se mohou vyskytovat sněhové jazyky. Silničáři proto doporučují při jízdě opatrnost.

Na silnicích v Olomouckém kraji leží po nočním sněžení vrstva ujetého sněhu nebo rozbředlý sníh po chemickém ošetření. V okresech Jeseník, Šumperk a Přerov s ním musí motoristé dnes ráno počítat i na hlavních tazích.