Dohodili mi kšeft, říká muž, který zřejmě pracoval pro insolvenční mafii

Reportéři ČT: Jak pracovali "bílí koně" Petra Sisáka (zdroj: ČT24)

Kauza rozsáhlých insolvenčních podvodů, kdy skupina kolem Petra Sisáka likvidovala podnikatele fiktivními insolvencemi, odstartovala před dvěma lety policejní razií. Reportérům ČT se podařilo vypátrat muže, který podle všeho v kauze vystupoval jako takzvaný bílý kůň. Jozef Kaán údajně pro Petra Sisáka pracoval a vydíral některé podnikatele včetně Petra Brambory, jehož firmu poslal do insolvence. S oběma mluvil reportér David Havlík.

Jedná se o organizovanou zločineckou skupinu. Tyto trestné činy souvisejí s upřednostňováním, poškozováním věřitelů, úplatkářskými trestnými činy, ale také s podvodem a v neposlední řadě manipulováním insolvencí. To znamená nezákonným ovlivňováním soudu a nezákonným rozhodováním v těchto insolvencích.
Lenka Bradáčová
vrchní státní zástupkyně v Praze

Policie v lednu 2016 při razii kvůli insolvenci společnosti Via Chem Group zasahovala na několika místech v Ústí nad Labem a Českých Budějovicích. Nakonec obvinila čtrnáct lidí včetně soudce, státního zástupce, několika advokátů a podnikatelů. Na veřejnost tehdy unikl text obvinění, ze kterého vyplynulo, že trestnou činnost páchali takzvaní bílí koně. Tedy nastrčení podnikatelé, které podle policie řídil finančník a údajný mozek zločinecké skupiny Petr Sisák.

Tři takzvané bílé koně policie obvinila. Reportéři ČT vypátrali jednoho z nich, podnikatele Jozefa Kaána. Je to bývalý formální majitel holdingu, pod který spadaly velké průmyslové podniky Setuza a Spolchemie v Ústí nad Labem.

„Samozřejmě že se známe s panem Sisákem. My jsme spolu svého času spolupracovali, hlavně s advokátní kanceláří Haly jsme spolupracovali,“ řekl ČT Jozef Kaán. Kancelář, o které se zmiňuje, patřila bývalému insolvenčnímu správci Ivu Halovi, který prováděl konkurzy velkých podniků a byl blízkým spolupracovníkem Sisáka. Z funkce insolvenčního správce odvolal Halu ministr spravedlnosti Robert Pelikán, protože Hala nepředložil bezpečnostní prověrku od NBÚ.

„Dohazovali mi kšefty. Ta advokátní kancelář. Já jsem z nich měl zakázky na pohledávky. Obchoduji s pohledávkami, dělal jsem pohledávky vždycky. Žádného bílého koně jsem nedělal. Nikdo mě neúkoloval. Dohodili mi kšeft a zeptali se mě, jestli jsem ochoten to udělat, zorganizovat. Z toho jsem měl peníze,“ řekl pro ČT Kaán.

Jozef Kaán jedná jako nastrčená osoba výhradně podle pokynů doktora Petra Sisáka a magistra, inženýra Iva Haly, popřípadě podle pokynů osob, o nichž ví, že jsou jim hierarchicky podřízeny.
Usnesení o zahájení trestního stíhání Petra Sisáka

Popírá ale, že by šlo o zakázky spojené s firmami Setuza nebo Spolchemie. „Vůbec. Se Setuzou a Spolchemií jsem nikdy nic neměl. Nebo neměl… nějaké pohledávky jsem asi pro ně dělal. Ale to je dávno, já těch pohledávek udělal mraky,“ vzpomíná Kaán.

Co měl Kaán pro Sisáka a Ivo Halu dělat, nechtěl nikdo z nich upřesnit. „Po poradě s advokátem vám sděluji, že s ohledem na probíhající trestní řízení týkající se také mé osoby se v zájmu jeho objektivity a nestrannosti nebudu k vašim dotazům vyjadřovat,“ vzkázal ČT Hala. Podobnou odpověď zaslal i advokát Petra Sisáka.

Jozef Kaán
Zdroj: ČT24

Kaán poslal do insolvence firmu obchodující se Setuzou

Jak práce, kterou Hala a Sisák Kaánovi zadávali, mohla vypadat, napovídá zkušenost podnikatele Petra Brambory. Ten se dostal do obchodního sporu s firmou Setuza, za kterou stál skrytě Sisák. Kaán měl jako tzv. bílý kůň „odstranit“ fiktivní insolvencí nepohodlného podnikatele.

Brambora obchodoval s řepkou, která se masivně používá při výrobě státem štědře dotovaných biopaliv. Od roku 2008 dodával i Setuze, kterou kontroloval Sisák. Na konci roku 2008 ale přestala Setuza Bramborově firmě Zemka Praha platit. „Naše pohledávka byla něco málo přes 19 milionů korun,“ vzpomíná Brambora.

Petr Líska je ve skutečnosti údržbář a správce nemovitostí doktora Petra Sisáka a magistra inženýra Iva Haly, který jedná jen a pouze podle jejich pokynů.
Usnesení o zahájení trestního stíhání Petra Sisáka

Společnost Setuzu zažalovala, obratem vyhrála, ale peněz se nedočkala. Místo toho přišel protinávrh na insolvenci, který podal Kaán. Využil tak platební neschopnosti firmy Brambory, zaviněné tím, že nedostala zaplaceno od Setuzy. Kaán k tomu využil komplice, advokáta Petra Lísku, kterého považuje policie rovněž za Sisákova tzv. bílého koně. Ani Líska se nechtěl pro ČT vyjádřit.

„My jsme několik let od roku 2011 do roku 2016 namítali, že proti nám stojí jedna advokátní kancelář, která používá bílých koní k tomu, aby nás zničila nebo alespoň přibrzdila ve vymáhání pohledávek,“ tvrdí dnes Brambora.

Petr Brambora
Zdroj: ČT24

Městskému soudu v Praze to ale nestačilo. Na Bramborovu firmu vyhlásil konkurz a tím jí znemožnil podnikání. S odvoláním Brambora neuspěl ani u vyšších soudů. Nakonec se ho zastal až Ústavní soud. Firmě to už sice nepomohlo, policie se ale mezitím začala zabývat takzvanou insolvenční mafií kolem Sisáka.

Městský soud v Praze nakonec insolvenci na firmu pana Brambory zrušil, protože podle něj byla šikanózní. Brambora podal kvůli insolvenci, do které ho lidé kolem Sisáka dostali, trestní oznámení.