Do vlády vstoupila Valachová. Opustí ji Mládek?

Sobotkův kabinet po sedmnácti měsících ve Strakově akademii prošel už čtvrtou obměnou. Novou ministryní školství se stala Kateřina Valachová a premiér v této souvislosti upozorňuje kolegy, že ministerské křeslo nemá jisté nikdo; média v poslední době přinesla informace o tlaku na odchod šéfa průmyslu a obchodu Jana Mládka.

Už před dvěma týdny předseda vlády prohlásil, že „sociálnědemokratický tým ve vládě musí zařadit vyšší rychlost, protože mezi ministry potřebujeme dravé štiky, ne nějaké líné spokojené kapry“. Nyní si ministry-spolustraníky zve na bilanční schůzky a podle informací serveru Neovlivní už před čtrnácti dny tlačil k odchodu ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka.

Podle Neovlivní není ministr dobře zapsaný u premiérových rádců, Sobotkovi údajně vadí i to, že Mládek nevystupuje proti koaličnímu partnerovi Andreji Babišovi a výhrady mají padat i v souvislosti s prezentací práce MPO. To ostatně v rozhovoru s Českou televizí připustil i Mládek: „Pan premiér mi říkal, že bych měl přidat v mediální aktivitě, tak jsem rád, že s vámi mluvím. Mně se podařilo prosadit téměř vše, co jsem potřeboval.“

Sám premiér nechtěl informace o Mládkově případném konci komentovat. „Spekulace jsou spekulace a pro mne je důležité, aby vláda fungovala,“ konstatoval. „Všichni ministři musí přidat, je to teď na nich, samozřejmě nikdo nemá svoji pozici jistou.“

Šéfové koaličních stran, Andrej Babiš a Pavel Bělobrádek, jsou s prací svých zástupců ve vládě spokojeni; podle Babiše fungují a plní své úkoly, Bělobrádek připouští, že rezervy mají všichni členové vlády, ale přesto „jezdí jako mesršmity“. Očekávaná kritika zaznívá od opozice; pravice vládě vyčítá zejména střet zájmů Andreje Babiše, komunisté nejsou spokojení s politikou ministra zemědělství Mariána Jurečky (KDU-ČSL) ani s prací ministra dopravy Dana Ťoka (ANO).

UDÁLOSTI: Houpe se pod Mládkem křeslo? (zdroj: ČT24)

Kdo opustil vládní řady?

Věra Jourová, ministryně pro místní rozvoj za ANO, v úřadu skončila 3. října 2014, rezignovala kvůli kandidatuře na post eurokomisařky v Junckerově komisi. Nahradila ji Karla Šlechtová.

Antonín Prachař, ministr dopravy za ANO, v úřadu skončil 13. listopadu 2014, rezignoval kvůli kritice. Zatímco Andrej Babiš (ANO) tvrdil, že svoji práci zvládal, podle Bohuslava Sobotky (ČSSD) nedokázal řešit problémy, které se na ministerstvu kumulovaly, včetně otázky vedení ŘSD nebo tendru na provozovatele mýtného systému. Nahradil ho Dan Ťok.

Helena Válková, ministryně spravedlnosti za ANO, v úřadu skončila 1. března 2015, rezignovala, i když posléze řekla, že odejít nechtěla, ale že ji přimělo vedení hnutí ANO. Její působení na ministerstvu nicméně doprovázelo od začátku několik chyb, jednou se nevhodně vyjádřila k situaci Čechů za protektorátu, posléze se dostala do sporů s první náměstkyní Hanou Marvanovou nebo s náměstkem Pavlem Šternem.  Nahradil ji Robert Pelikán.

Marcel Chládek, ministr školství za ČSSD, opustil resort 5. června 2015; premiér Sobotka ho odvolal kvůli informacím, že hrubě jedná se svými podřízenými, zejména se ženami. Čelil kritice i za to, že se odchyluje od sociálnědemokratické politiky. Ve funkci ho nahradila Kateřina Valachová.