Čunek pohrozil odchodem z koalice, důvodem jsou reformy

Praha - Pokud bude vláda podnikat reformní kroky, které budou pro KDU-ČSL nepřijatelné, lidovci podle svého předsedy Jiřího Čunka vystoupí z vládní koalice. Ministr však považuje za nepravděpodobné, že by se koalice rozpadla ještě před českým předsednictvím EU. Stát se ale podle něj může všechno. V Impulsech Václava Moravce na rádiu Impuls také řekl, že má vlastní a úplnou koncepci řešení romské otázky v ČR, kterou chce probrat s ministryní Džamilou Stehlíkovou. Ohradil se i proti návrhu občanských demokratů, kteří chtějí co nejdříve ukončit regulaci nájemného. Strana ho ve sněmovně podle jeho slov rozhodně nepodpoří.

Premiér Mirek Topolánek na víkendovém sjezdu KDU-ČSL lidovcům řekl, že mají buď plnit koaliční program, nebo mají raději z koalice odejít. „Ano, bude-li vláda dělat kroky, které jsou nepřijatelné pro KDU-ČSL v určitých formách reformy, pak my čestně oznámíme tuto situaci svým koaličním partnerům a jsme připraveni v určité chvíli, kterou teď samozřejmě nechci specifikovat, kdyby byla nějaká věc nepřijatelná, tak jistě z té koalice vystoupíme,“ řekl Čunek.
 
Důvodem pro vystoupení z koalice by podle něj mohlo být zdravotnictví. Lidovci jsou například proti privatizaci krajských nemocnic i veřejných zdravotních pojišťoven. Čunek dnes opakovaně zdůraznil své přesvědčení, že lidovecké návrhy v nějaké formě přijaty budou. Pro řadu návrhů ministra zdravotnictví Tomáše Julínka jsou ochotni hlasovat. „Nicméně my jsme se nikde nezavázali, že budeme prodávat vlastníkům (zdravotní) pojišťovny,“ dodal.
 
Nové řešení romské otázky

V brzké době se chce Čunek také spojit s ministryní pro lidská práva a národnostní menšiny Džamilou Stehlíkovou, aby s ní projednal svůj návrh na řešení romské otázky v ČR. „Mojí ambicí je, aby tento koncept přijala vláda a aby podle tohoto konceptu dále rozdělovaly a řídily evropské peníze,“ vysvětlil. Práce na koncepci podle něj přerušila jeho pětiměsíční
nepřítomnost na ministerstvu pro místní rozvoj.
 
Deregulace „ani náhodou“

Ministr ostře vystoupil proti okamžité deregulaci nájmů. Návrh ODS pro ukončení regulace je podle něj „velmi nezodpovědný krok“ a jeho strana ho „ani náhodou“ nepodpoří. Podle platného zákona má regulace skončit v roce 2010. Datum ukončení musí podle něj být navázáno na další změny v jiných zákonech, především sociálních. Upozornil, že termín v roce 2010 nebyl určen náhodou.
 
„V mnoha městech, zvláště v Praze, vůbec nevíme, co se stane s lidmi, kteří mají regulované nájemné,“ dodal. Jako příklad uvedl osaměle žijící důchodce, kteří by pak neměli na nájemné peníze. Bydlení chápe jako jednu z priorit, která nemůže podléhat jenom tržnímu mechanismu. Změny v nájemním bydlení nelze činit tak rychle. Ministerstvo si proto dalo čas do roku 2010, aby všechny související problémy dokázalo vyřešit.