Českým matkám chybí v mateřském mléce kyselina potřebná pro vývoj mozku dítěte

Ruprich: DHA je stavební materiál pro správný vývoj mozku a očí (zdroj: ČT24)

Až polovina českých matek může mít v mateřském mléce nízkou hladinu DHA – kyseliny dokosahexaenové, která pozitivně ovlivňuje vývoj dětského mozku a očí. Vyplývá to ze studie, kterou vypracoval Státní zdravotní ústav. Ideálním zdrojem této kyseliny jsou tučné severské ryby.

Zdravotní ústav provedl studii na vzorku 69 dárkyň mateřského mléka. U 34 z nich se hodnota DHA pohybovala pod doporučenou hranicí. „Studie byla zaměřená na některé škodliviny v mateřském mléce, ale protože se měřila řada faktorů, měřili jsme mimo jiné i tyto mastné kyseliny, tedy součásti lipidů,“ informoval Jiří Ruprich z Centra zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu.

Důvod, proč je kyseliny DHA v mateřském mléce nedostatek, je přitom prostý; Češi málo konzumují tučné ryby, které jsou jejím ideálním zdrojem. Za rok 2016 průměrný Čech spotřeboval 5,1 kilogramu ryb, což bylo nejméně od roku 1995, zatímco v Rakousku a Německu jsou hodnoty jednou tak vysoké.

Vedle toho záleží i na volbě. „Suché rybí filé je prakticky k ničemu. Dobrý je losos, pstruh, makrela nebo ančovičky. Kapr na tom moc dobře není, ale stejně se konzumuje málo,“ říká Jiří Ruprich.

DHA potlačuje deprese i obezitu

DHA má přitom význam jak pro růst plodu, tak pro dospělého člověka. „DHA je stavební materiál pro mozek, oči a další struktury v organizmu. Mozek dětí intenzivně roste, potřebuje na to stavební součásti. Budete-li na stavbě šetřit, v jisté chvíli se to projeví poruchami nebo omezením,“ vysvětluje Ruprich.

obrázek
Zdroj: ČT24

Mozek dítěte, jehož matka má nedostatek DHA, se proto kvůli absenci této stavební látky nemusí vyvíjet ideálně, což může mít dopad na kognitivní funkce – například schopnost přemýšlet a být bystrý – které jsou u dětí s nedostatkem této kyseliny oslabené v porovnání s těmi, které mají této látky dostatek.

Příjem rybího tuku by ale podle Rupricha neměl vynechávat ani dospělý. „Teprve v poslední době se objevuje, jak významná je DHA od narození a působí na zdraví po celý život až do smrti. U očí a mozku to platí až do stáří,“ uvádí s tím, že dostatek zmiňované mastné kyseliny napomáhá organismu potlačovat deprese, vede k vyšší obraně proti obezitě, kardiovaskulárním onemocněním, Alzheimerově chorobě i dalším degenerativním nemocem.

V nemocnici filé

Navzdory významu zmiňované látky ji ovšem rodičky v některých případech nedostávají ani v nemocnicích. Ty se totiž musí vejít do stravovací jednotky, rozpočtu, za který musí zajistit pacientům jídlo na celý den.

Například ve Fakultní nemocnici v Brně do jídelníčku často zařazují nepříliš přínosné rybí filé, případně pstruha a lososa. Dvakrát týdně nabízí ryby hospitalizovaným rodičkám a dalším pacientům i Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Tam si pacienti vybírají ze dvou jídel, týdně tak v jejich jídelníčku může být ryba až čtyřikrát, nejčastěji treska, losos nebo tuňák.

„Rodiče vzděláváme o nutnosti konzumace ryb a pravidelném zařazování do jídelního lístku celé rodiny,“ řekl mluvčí Fakultní nemocnice Hradec Králové Jakub Sochor. „Důležitá je také edukace u rodiček, protože v nemocnici jsou po porodu cirka 72 hodin. Je nutné ženy informovat o vhodném jídelníčku doma v době před otěhotněním, v době těhotenství a v době kojení.“