Bursík zveřejní závěr žalobkyně, ptá se policie na únik informací

Praha - Předseda zelených a vicepremiér Martin Bursík hodlá zveřejnit rozhodnutí, kterým žalobkyně konstatovala, že jeho policejní prověřování kvůli údajným daňovým únikům bylo neodůvodněné. Od policistů chce Bursík vysvětlení, jak je možné, že informace o tomto případu, kterým se zabývali na základě anonymního udání, hned unikly do médií.

Bursík to dnes řekl novinářům po návratu z indonéského ostrova Bali, kde se účastnil konference o změnách klimatu. Uvedl také, že si nechá udělat finanční audit firmy Ecoconsulting, kterou s bratrem vlastní. Na sdělovací prostředky se vicepremiér hodlá obrátit s žádostí, aby rozhodnutí státního zastupitelství zveřejnily na obdobném místě a v obdobném rozsahu, v jakém předtím referovaly o podezření vyplývajícím z udání. „Já jsem si přečetl v těch médiích takové blbosti, s prominutím,“ prohlásil dnes Bursík. Míní, že média vzala uvedené anonymní udání „i s chlupy“, aniž si dala práci a zamyslela se nad jeho obsahem.

Informace o prošetřování anonymního trestního oznámení se objevily krátce potom, co zelení pohrozili odchodem z vlády v případě, že se do kabinetu vrátí šéf lidovců Jiří Čunek. Bursík dnes ale uvedl, že si nemyslí, že by ho anonymně udal právě Čunek. Současně však odmítl oba případy srovnávat. Připomněl mimo jiné, že Čunka, který čelil podezření z korupce, policie na rozdíl od něj obvinila. „Pak je také rozdíl v tom, že v mém případě bylo (udání) anonymní. V případě Jiřího Čunka nikoli,“ dodal. Úniky informací však provázely i Čunkův případ, ale také řadu jiných policejních vyšetřování.

Zprávy o tom, že policie vyšetřuje, zda Bursík za pronájmy svých nemovitostí v centru Prahy neinkasoval více, než později přiznal úřadům, přinesl nedávno server Aktuálně.cz. Policie prošetřovala podezření, že v Bursíkově firmě Ecoconsulting docházelo k finančním a daňovým machinacím.

Žalobkyně Městského státního zastupitelství v Praze ale nyní dospěla k závěru, že policejní prověřování bylo neodůvodněné a záznam o zahájení trestního řízení zrušila. Rozhodnutí znamená, že policie se již případem nebude zabývat. Žalobkyně také nařídila policistům, aby oznámení předali příslušnému finančnímu úřadu. Ten nyní může zvážit, zda na jeho základě udělá u vicepremiéra daňovou a finanční kontrolu.

Podle Bursíka je nestandardní, jak rychle se případu policie chopila, jak rychle unikly informace do médií a jak rychle „o tom bylo bezprostředně referováno“. „Tohle prostě není normální,“ soudí. Dodal ale, že neví, kdo ho udal, a ani o tom nespekuluje.

Uvedl také, že z anonymního udání neobvinil ani svého bývalého daňového poradce a někdejšího náměstka ministerstva školství Jaromíra Soukupa. Řekl prý jen to, že smlouvu o komplexním pronájmu má on a Soukup, nikoli nájemníci nebo s.r.o. „On (Soukup) se pak ozval,“ poznamenal dnes Bursík. Soukup si totiž myslí, že ho takto Bursík nepřímo označil za autora anonymního trestního oznámení. ČTK již dříve řekl, že oznámení na Bursíka nepodal a cítí se jeho prohlášením dotčen, takže zvažuje žalobu.

Pokud jde o obvinění z údajných daňových machinací, Bursík již z Bali napsal, že veškeré příjmy z pronájmů jsou řádně zdaněny a také dnes jakákoli nařčení odmítl. Mimo jiné uvedl, že nemá žádný daňový nedoplatek a nepoškodil ani žádného věřitele. Očekává prý kontrolu finančního úřadu pro Prahu 1 a je připraven spolu s bratrem s ní spolupracovat. „Nechám si udělat audit hospodaření společnosti Ecoconsulting, abych to také poskytl finančnímu úřadu,“ prohlásil.

Šéf zelených míní, že udání asi nějak souvisí s jeho politickou aktivitou. Podle něj také není náhoda, že se udání objevilo v době, kdy byl tak daleko od domova. „Já jsem tak jen čekal, co se ještě všechno objeví do konce týdne a s čím vším se budu muset vypořádat, až přiletím,“ řekl.