Buddhista Koláček prý v MUS zákon neporušil, upozornil na Moroze

Bellinzona (Švýcarsko) – Jeden z obžalovaných kvůli podvodům a praní špinavých peněz kolem Mostecké uhelné společnosti (MUS) Antonín Koláček před soudem řekl, že obžaloba neobsahuje „zdrojový trestný čin“ a že podle svého přesvědčení zákony neporušil. Připustil ale, že si obžalovaní problémy trochu zavinili sami, protože „některé věci tajili“. Koláček ale odmítl vypovídat přímo na body obžaloby, prý kvůli „zvláštním sílám“, které se kolem něj prý začaly pohybovat. Jmenoval třeba také Ivana Moroze, jehož syn Michal zastával post náměstka ministra vnitra Radka Johna (VV).

„Nenalézám v obžalobě zdrojový trestný čin. Jsem plně přesvědčen o tom, že jsme MUS zachránili, že jsme vynaložili své schopnosti, aby mohla dále fungovat,“ interpretoval ovládnutí společnosti ve druhé polovině 90. let, na kterém se podílel s dalšími pěti obžalovanými Koláček. Doly přitom ovládli skrytě za pomoci společnosti Investenergy a nastrčené Appian Group, která naoko zastupovala fiktivní americké investory.

„Jsem přesvědčen, že jsme během svého počínání nikoho nepoškodili a že jsme nepřekročili rámec zákona. Věřím, že vás o tom přesvědčíme během hlavního líčení,“ doplnil. Text obžaloby považuje za zmatený, ačkoli v ní vidí aspekty, které se podle něj staly. „Je tam mnoho pohledů na naši aktivitu, ale jako bychom se z toho vytratili my a výsledek naší práce,“ pronesl bývalý nejvlivnější manažer MUS a dodal: „Ale uznávám, že jsme si tuto situaci zapříčinili i my sami, když jsme některé věci tajili. V současnosti je mi to líto.“

Když se podle jeho slov převádělo socialistické vlastnictví do soukromých rukou, přineslo to spousty zmatků. Sami prý reagovali na zcela neznámé situace. „Já jsem se za to, že jsme přidali část k zmatkům, české veřejnosti omluvil,“ prohlásil Koláček, který po roce 2004 opustil sféru byznysu a věnuje se buddhismu a dalším duchovním záležitostem.

Jako důvod neodpovídat na otázky týkající se bodů obžaloby řekl, že od roku 2002 se kolem něj a jeho společníků „začaly pohybovat zvláštní síly“. Zmínil se například o švýcarském obchodníkovi Alainu Aboudaramovi nebo o Ivanu Morozovi, jehož označil za bývalého agenta československé tajné policie (StB). Upozornil, že když byl Morozův syn Michal náměstkem ministra vnitra, začalo v ČR další, již čtvrté vyšetřování kauzy MUS. Když byla zablokována konta obžalovaných ve Švýcarsku, údajně se kolem nich začali točit „různí lidé“. „Byli to právníci a lidé z bezpečnostních složek a začali nám navrhovat, že za určitý podíl na zadržených penězích nám pomohou celou věc ve Švýcarsku vyřídit,“ dodal.

Soudce životní změna v duchovní orientaci Anotnína Koláčka zaujala a ptali se ho na důvody. Rozhodl se prý, když zjistil, kam se ve svém životě dostal: "Zjistil jsem, že svět byznysu je plný válečných taktik, přetahování a přetlačování, a mým bytostným naladěním je spolupráce s lidmi… Skrze své nitro a své srdce poznávám existenci. To poznání mi umožňuje s láskou přijímat všechny situace, do kterých se dostanu… I když je v tom zmatek, učím svoji mysl, že nemusí vědět a pochopit všechno… Spoustu věcí jsem přestal svým způsobem řešit. Zkoncentroval jsem svou energii a život na věci, které mi dělají radost a prýští z mého srdce. Mým základním krédem je být lidský, … vytvářet situace, kdy mohu s lidmi komunikovat otevřeně od srdce k srdci … i když vím, že to někdy nejde. Některá srdce zůstávají zavřená."

Poté, co v březnu zemřel jeden z obžalovaných Luboš Měkota, našel prý Koláček na svém autě v podzemní garáži vzkaz „Pozdravuje tě Luboš“. Jindy údajně obdržel fotografie dokazující, že ho někdo sleduje. „Během (letošního) května se ke mně donesly zprávy, že nějaký pan Ladislav Žák, který spolupracuje s Ivanem Morozem, tvrdí, že nás dostanou. Nevím proč a jak nás dostanou, ale (před rokem 1989) byl tajemníkem ústředního výboru komunistické strany a (mládežnické organizace) SSM. Jako buddhista vím, že nic ve vesmíru se neděje náhodou, tak na to potřebuju reagovat,“ prohlásil.