Armáda zruší vojenský prostor v Brdech, ostatní se zmenší

Praha - Armáda chce do roku 2015 zrušit nejstarší vojenský újezd Brdy, tento záměr dnes na brífinku potvrdil ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). Ostatní vojenské prostory se pak mají zmenšit, většinou zhruba o čtvrtinu. Armáda vojenské újezdy v jejich současné rozloze nevyužije a navíc by mohla jejich zeštíhlením ročně ušetřit asi 200 milionů korun. Velení ale jedním dechem dodává, že se rušení netýká dělostřelecké posádky v Jincích, která v Brdech cvičí - tato jednotka je prý perspektivní a zůstane zachována.

Vedení resortu už teď vyjednává se zástupci jiných státních orgánů, ale i krajů a samosprávy o další podobě využití prostoru v Brdech. Představou je, že by většina pozemků zůstala v majetku státu a byla nějakým způsobem chráněna, mohla by také být přístupná veřejnosti. Hospodařit by v Brdech měly i nadále Vojenské lesy. „Není jediný důvod, proč by to neměly být Vojenské lesy. Samozřejmě si také chceme zachovat určitou míru kontroly, je to i určitá obrana proti zneužití,“ vysvětlil generální sekretář ministerstva Jan Vylita.

Zrušení vojenského újezdu v Brdech a zmenšení ostatních musí v podobě zákona schválit vláda i parlament, upozornil ministr Vondra. Zdůraznil ale také, že o nutnosti změnit stav, kdy na jednoho vojáka české armády připadá 5,5 hektaru vojenských újezdů, se v resortu mluví už roky. V roce 1993 byla armáda větší a na vojáka připadalo 1,1 hektaru. Ministerstvo také připomnělo, že vojenské újezdy nyní zabírají 1,7 procenta plochy České republiky. Například v Německu, které má větší armádu, je to jen 0,5 procenta.

Brífink ministerstva obrany (zdroj: ČT24)

Alexandr Vondra:

„Všichni se shodujeme, že ve vojenských újezdech je velmi často krásná příroda a my v žádném případě nechceme přispívat k jejímu znehodnocování. Ochrana přírody je a bude naši prioritou.“

Ministr Vondra připomněl, že od počátku 90. let byly v ČR zrušeny jen dva vojenské újezdy - Ralsko a Mladá - a oba souvisely s odchodem sovětské armády. U obou následovalo poměrně náročné zbavení prostoru případné nevybuchlé a nebezpečné munice. Podle náčelníka generálního štábu Vlastimila Picka podobný postup nyní čeká i Brdy, především asi 3000 hektarů dopadových ploch, kde v minulosti cvičili dělostřelci a trénovali piloti.

U ostatních čtyř vojenských újezdů předpokládá armáda jejich zmenšení především v okrajových oblastech blízko obcí. U nich si obrana dokáže představit, že při jednáních se samosprávou nabídne i nějaký majetek, aby předávané části byly „bohatou nevěstou“.

Bílá kniha radí: zachovat stíhačky, utlumit raketovou obranu

Server E15.cz dnes také přinesl zprávu z tzv. Bílé knihy, která nastiňuje, kam by měla armáda směřovat v příštícho deseti letech. Podle ní má zůstat zachováno taktické nadzvukové i podzvukové letectvo pro ochranu vzdušného prostoru Česka. Naopak ale mají být utlumeny části protiletadlové raketové obrany KUB z produkce bývalého Sovětského svazu.

Autoří Bílé knihy podle serveru také radí, aby byla zrušena minimálně jedna ze čtyř taktických leteckých základen. Zvažují rovněž zrušení Centra biologické ochrany v Těchoníně a úplné zastavení investic do mobilních pasivních sledovacích systémů. Ministerstvo by naopak nemělo přistoupit k rušení tankového praporu, a to až do doby, než skončí životnost modernizovaných tanků T-72, nepoužívané stroje by ale měl resort co nejdřív prodat.

Bitevník L-159
Zdroj: ČT24