Adoptujte si svou památku

Praha - V Česku se kvůli nedostatku veřejných peněz na záchranu historického dědictví objevil nový způsob obnovy památek, kterým by jinak hrozil zánik. Adopce památek se zatím využívá jen u menších objektů. Princip je jednoduchý: památku nebo třeba jen vzácné zámecké okno převezme do své správy patron, který na její rekonstrukci pošle peníze, nebo se dokonce sám postará o její obnovu. Díky adopci se už podařilo zachránit desítky drobných a jinak spíše opomíjených památek.

Za loňský rok se tímto způsobem opravilo pět chátrajících památkových objektů. Adopci vybraných památek obvykle organizují občanská sdružení nebo radnice. „Nejde jen o snahu získat prostředky pro historicky cenné památky, ale hlavně o aktivní zapojení veřejnosti do jejich obnovy a posilování komunit kolem památek,“ řekla Simona Juračková, mluvčí Národního památkového ústavu, který například nabídl k adopci lavičky v zámeckém parku ve Slatiňanech.

U historických památek patří mezi úspěšné projekty například Mikulovská křížová cesta, varhany v Božkově nebo zámecká okna v Poběžovicích.

Mikulov
Zdroj: ČT24/Kateřina Hubertová

V Mikulově spustil akci adopce kapliček na křížové cestě tamní starosta Rostislav Koštial. „Myšlenka se zrodila už v roce 2010, kdy jsme několikrát neúspěšně žádali o dotace na jejich záchranu,“ řekl Koštial. Jako první si pak sám vybral kapli, k níž má osobní vztah, a rozhodl se dát na její záchranu peníze z rodinného rozpočtu. Následně se mu podařilo získat další sponzory, takže v současnosti je už všech 14 kapliček adoptovaných.

Z téměř sedmimilionové dotace z Regionálního operačního programu Jihovýchod se tak mohou rekonstruovat ty nejnákladnější stavby včetně kostela Svatého Šebestiána, takže ještě letos bude celá křížová cesta kompletně opravená.

Adoptovat si můžete třeba i píšťalu varhan

Loni v červenci byl zase spuštěn projekt adopce vzácných varhan v poutním kostele Navštívení Panny Marie v Bozkově na Semilsku. Litoměřické biskupství nabízí k adopci jednotlivé píšťaly. „Inspirovala mě například adopce zvířat v zoo. Řekla jsem si, proč to nezkusit s varhanami,“ řekla Kristýna Solničková z litoměřického biskupství. Zatím bylo adoptováno více než 100 píšťal z 1300 a vybralo se bezmála 60 tisíc korun. V současné době jsou varhany rozebrány, zpracovala se podrobná dokumentace veškerých částí a začalo se s likvidací červotoče.

Varhany
Zdroj: ČT24

Adoptované okno v Poběžovicích si lidé mohou pomalovat

Před dvěma lety odstartovala adopce zámeckých oken v Poběžovicích na jihozápadě Čech. Kromě děravé střechy a špatnému odvodnění jsou problémem zchátralého zámku právě i chybějící okna. Proto si zájemci mohou za minimálně 200 korun koupit své okno. „Jsou to vlastně dřevěná bednění, která si mohli jejich noví majitelé pomalovat. Vznikla nám taková venkovní galerie“, řekla Jana Podskalská z informačního centra Poběžovice. Do akce se zapojili místní obyvatelé i náhodní turisté, podařilo se vybrat více než 14 tisíc korun. V současné době je možno adoptovat posledních devět oken.