Vyšetřování korupční kauzy ve Znojmě provázejí pochybnosti

Znojmo - Údajný nátlak na svědky a úniky informací ze spisu. Nestandardní okolnosti zřejmě provázejí vyšetřování korupční kauzy bývalého tajemníka znojemské radnice Vladimíra Krejčíře. Ten je stíhán od loňského září za to, že měl za úplatu ovlivňovat městské zakázky ve prospěch spřátelených podnikatelů. Možného ovlivňování vyšetřování rozsáhlé korupční kauzy se měli dopustit policisté.

Vladimíra Krejčíře začala policie stíhat loni v září kvůli údajnému braní úplatků. Tím se měl nezákonně obohatit podle všeho o více než milion korun. Podivná atmosféra se však z úřadu nevytratila ani po jeho rezignaci. Postup vyšetřování na úřadě byl podle zaměstnanců i obhájců přinejmenším neobvyklý. Nový tajemník znojemské radnice Petr Váka proto žádal jeho prošetření.

„Někteří z mých zaměstnanců měli pocit, že někteří policisté mají při opakovaných výsleších nějaké jiné nároky, než měli u těch předchozích, proto jsem reagoval tak, jak jsem reagoval,“ uvedl Váka s tím, že nic bližšího k tomu říct nemůže.

Úřadu se nelíbilo ani to, že informace z dokumentů vyžádaných policií se v zápětí objevují v médiích.

Nařízené odposlechy mohly být nezákonné

Spouštěcím důkazem v celé kauze jsou navíc desítky hodin telefonních odposlechů. Ty byly ale podle názoru obhájců pořízeny nezákonně.

„Trestní stíhání bylo zahájeno pro trestní čin zneužití pravomoci úřední osoby, kde je sazba do osmi let, v případě nařízení odposlechů v tomto konkrétním okamžiku, tedy v roce 2010, již musela být dosažena zákonná trestní sazba minimálně deset let,“ tvrdí Krejčířův obhájce Josef Bartončík. „Podle našich poznatků dochází při vyšetřování kauzy k nestandardním postupům některých příslušníků policie i k určitému ovlivňování svědků,“ je přesvědčený advokát.

Vyjádření Krejčířova obhájce Josefa Bartončíka (zdroj: ČT24)

Spolu s Krejčířem čelí obvinění z úplatkářství i sedm podnikatelů, mezi nimi jsou představitelé společností VHS plus, Pozemní stavby, LukaWood a ZdeNo. Podle spisu od nich tajemník převzal úplatky za to, že jejich firmy pak získaly ve výběrových řízeních zakázky od radnice. Podnikatelům hrozí až pět let vězení, všichni ale jakoukoliv vinu popírají.

Na korupční jednání na radnici upozornila znojemská úřednice Renata Horáková. Jako vedoucí tamního majetkového odboru odolala nabídkám, nátlaku a vyhrožování ze strany tajemníka městského úřadu Vladimíra Krejčíře i bývalého starosty. Před několika dny za to převzala ocenění od Nadačního fondu proti korupci (NFPK).