Rosa Lee Parksová - počátky hnutí za práva černochů

Montgomery (USA) - Počátky hnutí za občanská práva černochů v USA se datují od 1. prosince 1955. Odpor proti rasové segregaci odstartovalo zatčení černošské švadleny Rosy Lee Parksové. Parksová byla uvězněna za to, že odmítla uvolnit místo v autobuse bělochovi. Za svůj troufalý čin musela také zaplatit. Soud jí vyměřil pokutu 14 dolarů. Původně téměř nenápadný incident zažehl první masový černošský protest proti místním segregačním zákonům.

Černoši začali bojkotovat místní autobusovou dopravu, což vedlo nejen ke krachu místní autobusové společnosti, ale během necelého roku i k rozhodnutí Nejvyššího soudu, na jehož základě byly segregační zákony v městských autobusech zrušeny.

Černošské hnutí vygradovalo v roce 1964 přijetím zákona o občanských právech, který zakazoval rasovou diskriminaci ve veřejných prostorách a v zaměstnání a garantoval použití federálních sil k vynucení desegregace. Postupně bylo desegregováno několik tisíc škol. Došlo i k revizi některých dlouhodobých diskriminačních praktik na pracovním trhu.

Samotná Rosa Parksová začala pracovat v Detroitu v úřadu demokratického kongresmana. Ve městě se stala váženou osobou. V roce 1992 o svém protestu prohlásila: „Tenkrát jsem nevstala, protože jsem cítila, že mám právo, aby se mnou zacházeli jako s ostatními cestujícími. Tento způsob chování jsme trpěli už dost dlouho.“

Autobus Rosy Parksové
Zdroj: ČT24/Wikipedia