Provedena první úspěšná transplantace srdce v Československu

Praha - První úspěšnou transplantaci srdce v Československu provedli lékaři pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) 31. ledna 1984. Éru transplantací srdce zahájil IKEM s odstupem šestnácti let od světové premiéry profesora Christiana Barnarda v jihoafrickém Kapském Městě (3. prosince 1967). Osm měsíců po Barnardovi se pokusili o vůbec první přenos srdce v Československu lékaři v Bratislavě pod vedením profesora Karola Šišky. Srdce, které voperovali padesátileté pacientce, však pracovalo jen pět hodin.

Lékaři IKEM se na transplantace srdce připravovali od konce 70. let, mimo jiné ve světovém transplantačním centru Stanfordovy univerzity. K zahájení a rozvoji programů transplantací vůbec tehdy zásadně přispěl přední odborník, přednosta Centra výzkumu transplantací orgánů a v letech 1983 až 1990 ředitel IKEM Vladimír Kočandrle. Pod jeho vedením tým profesora Pavla Firta provedl 31. ledna 1984 nejen první úspěšnou československou, respektive českou náhradu srdce, ale i první takový úspěšný zákrok ve východní Evropě.

Pacient, tehdy čtyřiačtyřicetiletý technik Josef Divina dostal srdce muže o devět let mladšího. Z nemocnice ho po náročné rekonvalescenci propustili 16. března a už 27. srpna se vrátil do práce - v tom měl světový primát. S novým srdcem žil 13 a půl roku, zemřel 7. června 1997 na selhání ledvin, způsobené dlouhodobou farmakologickou zátěží organismu.