Ekologičtí zemědělci nestíhají zásobit zákazníky

Jižní Morava/Zlínsko - Ekozemědělec roku Josef Košař st. z Lukova na Zlínsku hospodaří na malém rodinném hospodářství s celou rodinou. Pro zákazníky ze Zlína rodina pěstuje na hektarovém poli především zeleninu, mají však i čtyři hektary luk. Řeší stejný problém jako další ekologičtí zemědělci - neustále navyšuje výrobu, ale přesto nestačí pokrýt poptávku svých zákazníků. A to navzdory tomu, že ekologických farem neustále přibývá. Ekologičtí zemědělci, prodejci biopotravin, zástupci neziskových organizací i státní správy se už po jedenácté sešli na tradiční Bio Akademii v Lednici, kde diskutují o budoucnosti regionálních biopotravin.

„Stále se snažíme pěstovat víc, přizpůsobit se přáním zákazníků, ale zákazníci nás pořád se svými požadavky předbíhají,“ řekl s úsměvem biozemědělec Josef Košař. Dnes jezdí na farmářské trhy do Ostravy i na jih do Klobouk u Brna. „Někdy jsme na dvou až třech místech současně, musí se zapojit celá rodina. Myslím si, že je to dar z nebe,“ dodal.

„Díky farmářským trhům a bedýnkovým systémům se zemědělcům lépe daří reagovat na poptávku zákazníků. Ví, co si zákazníci kupují, a pak se snaží dodávat jen to, po čem je poptávka,“ uvedla manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců Kateřina Nesrstová.

Podle Nesrstové doznívající finanční krize ukázala, že lidé, kteří jednou začnou kupovat bio produkty, se už nevrátí ke klasickým potravinám. Odbyt nešel dolů jako v ostatních sektorech. „Vloni jsme sice zaznamenali stagnaci, letos šla poptávka po biologickém zemědělství znovu nahoru,“ zhodnotila stav.

S poptávkou roste také počet ekofarem. Jen na Zlínsku vloni vzniklo přes šedesát nových ekologických hospodářství, celkem jich je více než 350. V roce 2008 byly v Česku asi dvě tisícovky biofarem, za dva roky se jejich počet zdvojnásobil.