Člen ostrahy anonymně hlásil bombové útoky. Nudil se v práci

Brno, Zlín - Brněnští kriminalisté dopadli muže, který anonymními telefonáty varoval před pumovými útoky. Pracoval coby ostraha v nákupním centru a dle svých slov se nudil. Navíc chtěl být policistou, a díky výjezdům se pak mohl aktivně zapojit do evakuace osob. Nyní mu hrozí až pět let za mřížemi za šíření poplašné zprávy. Bude muset také pravděpodobně uhradit statisícovou škodu, kterou svými hovory způsobil.

Třiadvacetiletý mladík pracoval jako ostraha, právě do svého nákupního centra opakovaně přivolával policejní výjezdy i s pyrotechniky. Varoval ale také i před bombovým útokem v bohunické nemocnici nebo na Masarykově univerzitě. Když telefonoval na tísňovou linku, měnil pokaždé hlas, přesto jej právě ten nakonec prozradil. Mladý muž totiž dorazil k soudu vypodívat jako svědek k jinému případu, policistka jej ale po hlase poznala.

Člen ochranky varoval před smyšlenými pumovými útoky celkem čtyřikrát od října do listopadu loňského roku. Každý takový anonymní telefonát měl potom za následek evakuaci desítek osob. „Když se vyklízely prostory, spolupracoval s policií,“ vzpomenula jeho aktivitu kriminalistka Olga Pifková. Loni policisté v Brně zaznamenali jedenáct anonymních hovorů s nahlášenou bombou, devět z nich se podařilo objasnit.

„Může to být nuda nebo osobní zášť, momentální pominutí smyslů, snaha se zviditelnit se či msta vůči organizaci a podobně,“ popsal některé důvody k anonymním telefonátům ředitel brněnské policie Martin Kotlan.

Telefonát Ivy Zigmundové k poplašným zprávám (zdroj: ČT24)

Shodou okolností dnes anonymní telefonát ohlásil bombu i na zlínském soudě v místní části Louky. „Mužský hlas oznámil na číslo 158, že se v budově justičního paláce nachází bomba s tím, že je to vzkaz od Masláka,“ prozradil zlínský policejní mluvčí Petr Jaroš. Odkazoval tak na údajného šéfa vyděračského gangu, jehož případ tamní soud řešil. „Budeme se snažit zjistit, kdo a odkud telefonoval,“ dodal Jaroš.

„Jelikož nemám jednací den, tak to velká potíž nebyla,“ okomentoval poplašnou zprávu o umístění bomby soudce Radomír Koudela, který Maslákův případ projednával. „Veškerá jednání musela být přerušena, odjelo eskortní vozidlo s osobami, které jsou vězněny,“ popsal dopolední akci mluvčí zlínského soudu Dušan Beránek.

Policisté ve spolupráci s dobrovolnými i profesionálními hasiči evakuovali z budovy asi 120 lidí. Společně poté prohledávali objekt, žádnou bombu ale nenašli. Před polednem se proto všichni evakuovaní vrátili zpátky do budovy soudu.

Policisté zasahovali na zlínském soudě
Zdroj: ČT24/HZS ZLK