Dáme školství komunistům?

Protesty jihočeských studentů a pedagogů proti komunistce v čele krajského školství a kultury hýbou žlučí kryptokomunistů v politice i v jejich „nezávislých“ médiích. Studenti jsou na levičáckých serverech označováni za tlupu bláznů, nýmandy, zmanipulované blbečky a podobně. Jiří Pehe je v Právu kárá, že bojují „minulou bitvu“ a proč prý neprotestují proti pravicovým politikům. Jeho kolega Alexandr Mitrofanov se rozčiluje, že „zároveň s demonstracemi proti komunistům nepořádají protesty proti církevním restitucím“.

Pan Mitrofanov cituje „průzkum STEM pro Právo“ podle něhož padesáti šesti procentům dotázaných „přítomnost komunistů v krajských vládách nevadí“. V jihočeské anketě serveru /idnes.cz/ se proti vedení krajského resortu školství členkou KSČM vyslovilo 4 017 respondentů, zatímco pro jich bylo 1 712, tedy 70% proti a 30% pro. Rozdíl je nejen v uváděných číslech, ale i v tom, že anketní otázka „Vadí vám, že resort školství vede na kraji členka KSČM?“ byla u výsledku jihočeské ankety veřejně publikována, zatímco u „průzkumu STEM pro Právo“ nebyla zveřejněna ani otázka, ani počet a skladba respondentů.

Hlavním argumentem příznivců komunistky Vítězslavy Baborové bylo, že ji „do této funkce vynesly legitimní volební výsledky a následné vyjednávání mezi KSČM a vítěznou sociální demokracií“ (Pehe). To je ovšem pravda sotva z půlky. Komunisté sice v krajských volbách v Jihočeském kraji získali 19,37%, kdyby si ovšem ČSSD (27,99%) chtěla vybrat demokratickou a nikoli extremistickou stranu, mohla vytvořit koalici s JIHOČECHY 2012 (14,57%) a KDU-ČSL (6,43%). V takovém případě by měla koalice dokonce 48,99% – a nikoliv pouze 47,36% jako s komunisty. Argument levičáků, že studenti nerespektují výsledek demokratických voleb, je proto argumentem falešným.

Studenti k tomu ústy organizátora protestů Dominika Hořejšího z třeboňského gymnázia říkají: „My neprotestujeme proti výsledku demokratických voleb, ale proti koalici, pro kterou se hejtman Jiří Zimola rozhodl.“ Souhlasí s nimi i místopředseda vlády, předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg: „Studenti protestují naprosto oprávněně. Je to jednoznačně negativní vysvědčení pro ČSSD, že přepustila školství a tím výchovu mladé generace komunistům. Například v Německu by nebylo nikdy možné, aby ministerstvo školství převzala nějaká postnacistická strana. Bohudíky naši studenti vědí, že nebezpečí se musí čelit od samého počátku. Je to poučení českých dějin.“ Za nepřijatelnou označuje nominaci komunistky do funkce radní pro školství a kulturu také český PEN klub. Jménem svého předsedy Jiřího Dědečka vyzval jihočeského hejtmana Jiřího Zimolu (ČSSD), aby znovu zvážil obsazení místa radní pro školství. „Komunisté nám také v osmačtyřicátém roce slibovali, že se budou chovat demokraticky, že nikomu nic nevezmou. Já jim prostě nevěřím. Oni se dodnes za ty zločiny, které provedli, neomluvili,“ říká i bývalý předseda PEN klubu spisovatel Jiří Stránský.

Sama komunistka Baborová protestům proti své osobě ovšem nerozumí. Chce ve funkci ukázat, co umí (chystá se nahrazovat víceletá gymnázia učilišti), a když bude mít nějaké chyby, ať se prý ti mladí ozývají. Zpochybňuje i pětatřicetiletého učitele třeboňského gymnázia Martina Rosochu, který inicioval petici proti jejímu jmenování; tu podepsalo už přes 10 tisíc lidí. „Myslím si, že před 22 lety byl ještě hodně malý, aby věděl, co a jak zažít, zrovna tak i studenti. Já bych velice nerada, aby zde byli mladí zneužívání k těmto akcím,“ tvrdí Baborová. Přizvukuje jí i hejtman Zimola, který opakuje, že by měla dostat šanci prokázat své odborné kvality.

Jaké ty její odborné kvality jsou, o tom svědčí vyjádření samotné soudružky Baborové. O českém školství mimo jiné prohlásila: „V dětech je systematicky pěstována nenávist, a to dokonce za přispění státních orgánů. Do škol jsou zváni pamětníci, kteří jsou plni nenávisti, a přitom nikdo nezkoumá, proč třeba měli v minulosti problémy se zákonem.“ V jednom z rozhovorů také tvrdila, že většina lidí si návrat demokracie v roce 1989 nepřála.

Pokusy paní Baborové skandalizovat oběti komunistických zvěrstev a legitimizovat režim, prohlášený zákonem za zločinecký a protiprávní, ji ukazují v pravém světle. Kdyby o rozdělení kompetencí v Jihočeském kraji rozhodovali soudní lidé (a nemohli se koalici s komunisty vyhnout), musela by se Baborová spokojit s resortem méně exponovaným, než je školství. Proč by svou užitečnost nemohla dokázat v oblasti životního prostředí nebo hracích automatů? Pokud bude řídit kulturní oblast, mohou si být Jihočeši jistí, co je čeká: indoktrinace školství a kultury komunistickými dogmaty, zamoření systému komunistickými kádry a pohrdání názory mladých jen proto, že na své kůži nezažili dobu, kdy komunisté beztrestně lhali, kradli, žalářovali a vyvražďovali naše nejlepší lidi.

Samozřejmě, že „přátelé starých pořádků“, jak jim říkal Václav Havel, to vidí jinak. Podle nich se zatím mohou radovat pouze Jihočeši, protože změna koalice z ČSSD-ODS na ČSSD-KSČM je reálný pokrok k lepšímu. Abychom se jednou nemuseli zase povinně „radovat“ s nimi, budeme muset jít příště k volbám. A nejen příště. Demokracie je na pozornost svých ctitelů strašně cimprlich.