Čtyřnozí hrdinové, kteří dokáží neskutečné věci

Prošli tvrdým výcvikem a teď mohou pomáhat. Díky nim si jejich majitelé realizují vlastní sny a cíle. Šestidílný dokumentární seriál o asistenčních a vodicích psech, jejich trenérech i majitelích má název Život je pes a první díl se vysílá v neděli 24. května na ČT2.

„Hlavní dějová linka sleduje rok života vodícího psa – retrívra Messiho – od štěněte, po dobu speciálního výcviku, kterým prochází, až do chvíle, kdy bude nabídnut novému majiteli. Současně vyprávíme příběh budoucí majitelky Messiho – čerstvě nevidomé dívky Kláry. Vzhledem ke svému teprve nedávnému postižení musí Klára nejprve sama zvládnout základní orientaci v prostoru a běžné každodenní úkony, aby vůbec mohla s vodícím psem doma fungovat,“ říká o projektu kreativní producentka Kateřina Ondřejková.

Oba hlavní hrdiny budou moci diváci sledovat i v prvních chvílích jejich vzájemného sžívání se. „Během celého vyprávění se snažíme odpovědět na několik otázek. Bude Messi pro Kláru vhodný pes? Podaří se Messiho vycvičit tak, aby si s novou majitelkou vyhovoval? Dokáže Klára zvládnout svůj zdravotní handicap a sžít se s Messim?,“ vyjmenovává Kateřina Ondřejková. Důležitou osobou, která tvoří pomyslný průsečík mezi oběma hrdiny, je psí trenérka ze sdružení Helppes Zuzana Daušová. Právě ona je prostředníkem mezi světem postižených a světem vodících a asistenčních psů.

Život je pes
Zdroj: ČT Ostrava/Lucia Eggenhoffer

Helppes je jediná profesionální nezisková organizace svého druhu v České republice, která je registrovaným poskytovatelem sociálních služeb. Pomáhá osobám s nejrůznějšími druhy handicapů na jejich cestě k integraci, soběstačnosti a samostatnosti prostřednictvím speciálně vycvičených psů. Výcvik psů probíhá pod vedením Zuzany Daušové.

Kromě Messiho, Kláry, Zuzany a trenérky Katky ze sdružení Helppes má seriál Život je pes několik dalších hrdinů. Na vozík odkázaná Bára (9 let) je postižená mozkovou obrnou. Se svou fenkou Eliškou chce uspět na republikovém Mistrovství asistenčních psů. Vitální hluchoslepá Marie je důchodkyně, která srší životní energií a optimismem. Se svým nedoslýchavým, ale vidícím manželem, má tři děti. Její nerozlučnou společnicí je fenka Kána. Vozíčkář Jirka je kvadruplegikem, což mu nezabránilo zůstat aktivním vrcholovým sportovcem, který se věnuje rugby a plánuje uspět na šampionátu v Belgii. Kromě půvabné zdravé přítelkyně mu společnost dělá fena Sára.

Vysílání - Život je pes od neděle 24. května v 17.55 na ČT2.

www.ceskatelevize.cz/zivotjepes