Dokumentární tvorba ČT na Academia filmu Olomouc

Mezinárodní festival populárně-vědeckých filmů AFO se letos koná už popadesáté. Ve dnech 14. - 19. dubna 2015 nabídne svého druhu největší kinematografickou přehlídku filmů tohoto žánru u nás. Česká televize je po celou dobu trvání festivalu jeho partnerem. Především Televizní studio Ostrava tuto výjimečnou akci propaguje ve svém vysílání a je také tradičně úspěšným účastníkem soutěžních i nesoutěžních projekcí.

Letos Televizní studio Ostrava na AFO představí nové dokumenty, které se potkávají se základním záměrem popularizace vědy a poznání, tentokrát zejména v oblasti historie, sociální problematiky a nových léčebných metod.

Tvůrčí producentka Lenka Poláková k tomu říká: “Věřím, že i tentokrát oslovíme nejen festivalové diváky, ale i soutěžní porotu. Dokumenty, které vznikly v loňském roce, se dotýkají navýsost současných společenských témat, ať už jde o asistovanou reprodukci v nabídce cestovních kanceláří, nebo integraci romských dětí vyčleněných ze svého přirozeného rodinného prostředí. Loňské i letošní výročí dvou světových válečných konfliktů zase inspirovaly dokumentární tvorbu, která se oběma událostem věnuje s důrazem na dosud málo publikovaná fakta.“ 

Miroslav Dědič s dětmi ve třídě
Zdroj: ČT24/ČT Ostrava

Pod názvem Zatajené dopisy se režisér Tomáš Kudrna zaměřil na problematiku vzdělávání romských dětí v 50. letech minulého století a na specifickou výchovnou metodu v jednom ojedinělém internátním zařízení. Dokument zaujal při své premiéře na festivalu Jeden svět a v druhém dubnovém týdnu jej uvidí i televizní diváci.

Z natáčení dokumentu Vlasovci
Zdroj: ČT Ostrava/Rostislav Šimek

V režii Aleše Koudely byl natočen dokument Vlasovci, který zpracovává dlouho utajované skutečnosti o osvobození Prahy na konci 2. světové války. Unikátní odhalení a svědectví usilují o vyčerpávající odpověď na otázku: Kdo byl generál Vlasov a jaká byla jeho role v Pražském povstání?  Historie, která má stále řadu pamětníků, zaujme na festivalu i v květnovém vysílání ČT.

Asistovaná reprodukce
Zdroj: ČT24

Dovolená ve dvou - dítě v ceně je titul, v němž se režisér Pavel Jandourek věnuje tématu reprodukční turistiky. Cesty za asistovaným početím podnikají manželské páry napříč celým světem, z Kazachstánu do Česka, ze Spojených států do Indie a na řadu dalších míst. Téma vnímáme očima lidí, pro které je tato metoda poslední možností, ale i očima lékařů, etiků, psychologů a dalších odborníků.

Raport o Velké válce
Zdroj: ČT24/Petr Záruba

Reflexi soukromých osudů na pozadí válečných událostí přináší cyklus Raport o Velké válce, na němž se podílelo několik předních dokumentaristů. Tato jedinečná dokumentární kronika je tvořena autentickými zážitky, zasvěceným průvodcem vojenskou historií je Eduard Stehlík. Na Academia filmu Olomouc uvedeme jeden z dílů dokumentárního cyklu.