Václavu Klausovi se postaví ekonom Jan Švejnar

Praha – Příští rok v únoru se v boji o Pražský hrad současnému prezidentu Václavu Klausovi postaví pětapadesátiletý ekonom Jan Švejnar, který nyní působí jako profesor ekonomie na Michiganské univerzitě. Větší šance na zvolení má však Václav Klaus, kterého podporuje největší vládní strana ODS.

Švejnar má zatím podporu Strany zelených a senátních klubů SNK a Klubu otevřené demokracie. Hlasy mu pravděpodobně dají zákonodárci sociální demokracie. Podporu může získat i od lidovců a od komunistů.

O Švejnarově angažmá v české politice se v minulosti již několikrát uvažovalo. Nejvážnější byla jednání po pádu Klausovy vlády v roce 1997, tehdy se ale nakonec premiérem stal Josef Tošovský, a to mimo jiné i proto, že Jan Švejnar v té době neměl české občanství. Nyní již český pas vlastní, nicméně jeho dlouholeté působení v zahraničí vadí některým politikům, kteří tvrdí, že je odtržen od české reality.

Švejnar i Klaus jsou ekonomové, a právě v pohledu na ekonomiku a průběh transformace české ekonomiky v 90. letech minulého století se oba nejvíce rozcházejí. Švejnar vždy kritizoval nedostatečný právní rámec, který provázel českou cestu ke kapitalismu.

Švejnar se narodil 2. října 1953 v Praze. V roce 1970 opustil ještě před maturitou Československo a odjel do zahraničí. Chybějící maturitní vysvědčení, kvůli kterému měl problémy s přijetím na evropské univerzity, jej nakonec přivedlo do USA. Studoval ekonomii na Cornellově a později Princetonské univerzitě. V roce 1987 se usídlil v Pittsburghu, o rok později se stal profesorem tamní univerzity. Do Československa se vrátil v roce 1990 jako člen mise Světové banky.

Podle tisku byl Švejnar jedním z ideových tvůrců kuponové privatizace, jeho představa o jejím uvedení do praxe ale byla odlišná od konečné podoby. V roce 1990 s Josefem Zieleniecem zakládal Centrum pro ekonomický výzkum a postgraduální studia CERGE při UK Praha a stal se jeho předsedou.

V letech 1992 až 1999 byl ředitelem Národohospodářského ústavu Akademie věd ČR. Pracoval také jako ekonomický poradce prezidenta Václava Havla. Dnes působí jako profesor ekonomie na Michiganské univerzitě. Od roku 2003 je také šéfem dozorčí rady ČSOB. Tohoto angažmá, které mu vytýká především ODS, by se v případě zvolení hlavou státu vzdal.

Švejnar není a nebyl členem žádné politické strany, ačkoliv v roce 2001 se o něm mluvilo jako o možném vůdci tehdy vznikající strany Cesta změny. Účastnil se také schůzek Politického klubu, který v říjnu 1997 založil odpadlík od ČSSD Jozef Wagner.

Švejnar je ženatý, s manželkou Katherinou Terrelovou mají syna Daniela a dceru Lauru.