Rodiny s malými dětmi mají problém: nejsou jesle

Praha – Česko se potýká s rychle se snižujícím počtem jeslí. V posledních letech se přitom ročně narodí asi sto tisíc dětí. Současná situace tak není příznivá zejména pro rodiče, kteří pobírají rodičovský příspěvek jen do dvou let věku dítěte. Do mateřských škol je totiž možné jej umístit až od tří let.

Za posledních patnáct let klesl počet jeslí v České republice o více než 90 procent. Zatímco v roce 1998 jich bylo 79, v současnosti je jeslí přibližně 46. Příští rok přitom další čtvery zaniknou. I s počtem mateřských škol jsou problémy, zrušena jich byla nejméně třetina. Prezidentka Sítě mateřských center Rut Kolínská si myslí, že za celou situaci přitom můžou rodiče, kteří by měli být slyšet nejvíce. Politici díky tomu odsunuli téma rodiny až na samý okraj.

Je to paradoxní, protože matky, které chtějí nebo dokonce musejí brzy po porodu pracovat, často nevědí, kam dítě díky malému počtu jeslí, jejich špatné otevírací době nebo dalším překážkám, umístit. Řešením by podle Lindy Sokáčové z Gender Studies mohly být různé alternativy, například v podobě podnikových mikrojeslí a dětských koutků nebo tzv. babysitting. Privátní zařízení, která by suplovala jesle, jsou naopak podle Sokáčové příliš drahá, navíc jich teď není mnoho. Zatímco za jesle rodiče zaplatí od jednoho do pěti tisíc korun, soukromá zařízení si účtují od osmi tisíc výše.

Obě ženy se v diskusi Studia ČT24 shodly, že by se o děti měl v prvé řadě postarat samotný stát, především pak zařídit dotace obecním úřadům, aby mohly setrvání jeslí podporovat. Neoddiskutovatelnou pravdou je i to, že děti do tří let potřebují daleko náročnější péči než starší děti.

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas si to podle tiskové zprávy z července tohoto roku uvědomuje a jako jeden z nástrojů, které by mohly pomáhat řešit situaci rodin, navrhuje zavedení částečných úvazků a pro-rodinných služeb.