Křišťálově čisté finance stály Grosse premiérské křeslo

Praha - Premiérské křeslo může být někdy pěkně horké. To poznal i jeden z nejmladších premiérů v Evropě Stanislav Gross v roce 2005. Tehdy 17. ledna deník MF Dnes zveřejnil, že do té doby takřka bezproblémový a oblíbený Gross jen těžko mohl ze svých příjmů zaplatit luxusní byt na pražském Barrandově. Deník totiž zjistil, že za byt v roce 1999 zaplatil zálohu 2,5 milionu korun a na zbylých 1,7 milionu si vzal hypotéku. Problém ale byl v tom, že Gross si podle výpočtů deníku jako poslanec nemohl do té doby tolik peněz vydělat. Tehdejší premiér se sice pokoušel původ peněz vysvětlit, ale žádná z jeho historek nebyla příliš přesvědčivá. Právě podivné vysvětlování stálo Grosse premiérskou židli, neboť se proti němu postavili jeho tehdejší koaliční partneři, ale i veřejnost. On tak v dubnu 2005 pod tlakem rezignoval a v září opustil i post předsedy ČSSD.

Nemalý podíl na jeho pádu mělo i podivné podnikání jeho manželky Šárky, která spolupracovala s Libuší Barkovou, mimo jiné i majitelkou nevěstince v Nuslích. Barková byla později v jiné kauze podmíněně odsouzena za pojistný podvod. 

Grossovo místo nejen ve straně, ale i v premiérském křesle zaujal do té doby mediálně nepříliš známý Jiří Paroubek. Ten svoji vládu sestavil opět na půdorysu stávající vládní koalice. Paroubek v dalším období nečekaně sehrál v ČSSD ústřední roli a dokázal rozpolcenou stranu opět stabilizovat. 

Gross, který si za své politické kariéry doplnil právnické vzdělání, odešel nejen ze Strakovy akademie, ale i z politiky jako takové. Své místo si našel mezi právníky, ale přičichl i k byznysu. Pozornost na sebe upoutal například transakcí s akciemi společnosti Moravia Energo, na které podle médií vydělal zhruba 80 milionů korun. Obchodem se zabývala i protikorupční policie, případ ale odložila. 

Prvně uvedl, že si půjčil 1,2 milionu korun od svého strýce Františka Vika. Později se však ukázalo, že Vik takovými penězi nedisponoval a prý si půjčil 900 tisíc od svého známého a bývalého novináře Rostislava Roda. Ten k penězům přišel na počátku 90. let, když prodal akcie vydavatele MF Dnes, společnosti MAFRA. Na splacení dluhu novináři Rodovi si premiér a jeho žena vzali úvěr u zlínské kampeličky Moravský peněžní ústav.

Případem Grossova bytu se třikrát zabývala policie, otevřít jej nechala i nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká kvůli podezření z korupce veřejného činitele a pro podezření z krácení daně. Vyšetřování však vždy skončilo závěrem, že se expremiér žádného trestného činu nedopustil.

„A zároveň aby došlo také k prověření původu peněz, protože ten původ je tak křišťálově čistý, že ani křišťál křišťálově čistější být nemůže. Takže znovu opakuji - odpovědi na tyto otázky jsou křišťálově čisté.“

Stanislav Gross
Zdroj: ČT24