Oscarové nominace proměnilo zatím jen málo Čechů

Los Angeles/Praha - Filmy nebo jejich tvůrci z bývalého Československa a České republiky si v minulosti odnesli již několik Oscarů. Zatím posledním úspěšným českým filmem byl před jedenácti lety Jan Svěrák s Koljou. Od té doby získali nominaci pro nejlepší cizojazyčný snímek Jan Hřebejk s filmem Musíme si pomáhat a Ondřej Trojan se snímkem Želary, ani jeden ale nakonec neuspěl.

V letošních cenách mohou umělci pocházející z ČR získat dokonce tři pozlacené sošky. Vedle Markéty Irglové, nominované za nejlepší filmovou píseň, má dvě nominace za film Ratatouille i americký animátor s českými kořeny Jan Pinkava.

Právě Pinkava už doma jednoho Oscara má, dostal jej v roce 1998 za krátkometrážní film Geriho hra. Prestižní americká filmová cena zamířila do Československa poprvé v roce 1949, kdy tehdy dvanáctiletý Ivan Jandl získal zvláštní ocenění za dětský herecký výkon za roli ve snímku Poznamenaní režiséra Freda Zinnemanna. Prvním československým snímkem oceněným v kategorii pro nejlepší neanglicky mluvený film byl v roce 1966 Obchod na korze dvojice Ján Kádár a Elmar Klos. Oscara pro neanglicky mluvený film získal o dva roky později i Jiří Menzel za Ostře sledované vlaky.

Nejznámější český režisér Miloš Forman získal své dva Oscary až v Americe, i když už předtím byl dvakrát nominován - za Lásky jedné plavovlásky (1967) a Hoří, má panenko (1969). První Formanův Oscar byl za film Přelet nad kukaččím hnízdem (1976), druhý za snímek Amadeus (1985). Zatím naposledy byl Forman nominován v roce 1997 se snímkem Lid versus Larry Flint , cenu za režii ale tehdy dostal Anthony Minghella za Anglického pacienta. Díky snímku Amadeus získali cenu akademie také Theodor Pištěk za kostýmy a scénický výtvarník Karel Černý.

Pištěk má na kontě ještě nominaci za Formanova Valmonta, díky spolupráci s tímto režisérem měl naději na Oscara i kameraman Miroslav Ondříček, který však nakonec cenu nezískal. Jen s nominací se nakonec musel spokojit také Jiří Menzel za film Vesničko má středisková (1987), stejně dopadl Jan Svěrák s Obecnou školou (1992).