Podvod makléře připravil banku Société Générale o 4,9 miliard eur

Paříž - Navzdory přísným opatřením se ani největším bankovním institucím nevyhýbají podvody dosahující astronomických částek. Důkazem toho je nedávno odhalený podvod ve francouzské bance Société Générale. Defraudace, která jí způsobila ztrátu 4,9 miliardy eur, se stala druhým největším případem svého druhu v historii.

O peníze připravil bankovní skupinu, která je mimo jiné i vlastníkem české Komerční banky, jeden z jejích vlastních makléřů. Obchodník Jérôme Kerviel porušil přísné bankovní předpisy a pustil se do příliš riskantních operací. Když potom zjistil, že jsou prodělečné, chtěl vše zamaskovat. To se mu však nedařilo a ztráta z jeho finančních obchodů postupně narůstala. Nakonec připravil banku o téměř celý zisk za minulý rok. Místo 5,5 miliard vykáže zisk možná jen 600 milionů eur.


„Pečlivě pozoroval situaci tak, aby stále větší expozici, kterou si otevíral, kontrolní odbory banky nezaznamenaly. Je zřejmé, že využíval jednak počítače svých kolegů, ale i jejich hesla a různé identity,“ říká komentátor Hospodářských novin Jan Macháček.


Kerviel byl okamžitě po zjištění podvodu propuštěn. V současnosti je k dispozici pařížským vyšetřovacím orgánům. Rezignaci nabídl také generální ředitel banky Daniel Bouton, správní rada ji ale odmítla přijmout.

Celý případ je teď zvlášť ožehavý. Velké banky totiž v důsledku americké hypoteční krize skoro denně vykazují mnohamiliardové ztráty. Ve francouzském veřejném mínění se tak objevily pochybnosti o pravdivosti tvrzení banky. Jeden z deníků dokonce otevřeně vyjádřil spekulaci, zda se Société Générale tímto způsobem pouze nesnaží zakrýt ztrátové operace na nejistých finančních trzích. Nedůvěru prostých Francouzů sdílejí i někteří politici. „Je těžké pochopit, jak mohl jeden jediný člověk za poměrně krátkou dobu způsobit solidnímu finančnímu ústavu takovou ztrátu,“ prohlásil předseda francouzské vlády François Fillon.

Société Générale je druhou největší bankou ve Francii. Hodnota jejích aktiv dosahuje téměř půl bilionu eur. V 77 zemích světa má 22,5 milionu klientů, o jejichž vklady se stará 120 tisíc zaměstnanců. I přes ztrátu bezmála 5 miliard eur však pomyslné žezlo v nelichotivém žebříčku nedrží.

Vůbec největší případ bankovní defraudace zaznamenala v roce 1991 Bank of Credit and Commerce International. Její manažeři tehdy nelegálními transakcemi připravili věřitele v 69 zemích světa dohromady o 10 miliard dolarů.

I Česká republika má s podobnými případy své zkušenosti. V lednu 2001 vyšlo najevo, že makléři Československé obchodní banky Jeff Czernek a Bohumil Stádník nedodrželi vnitřní předpisy banky, když se snažili zakrýt svou chybnou investici do amerických dluhopisů. Doufali v obrat a navzájem se kryli. Nakonec ČSOB připravili až o 2,4 miliardy korun. Jejich počínání jim vyneslo okamžitou výpověď, ztrátu majetku a dva a půl roku ve vězení.