Diktátor Stroessner svržen vojenským převratem

Asunción - Alfredo Stroessner, tento potomek německého emigranta a paraguayské matky, vládl své zemi železnou rukou dlouhých 35 let. Za oběť mu padlo až 4000 lidí. Jeho neomezenou moc ukončil až 3. února 1989 vojenský převrat. Za jeho vlády (1954-1989), která bývá charakterizována jako směs neofašismu a antikomunismu, našel v této malé jihoamerické zemi útočiště nespočet nacistický válečných zločinců, včetně Josepha Mengeleho. Azyl poskytl Stroessner také některým svrženým latinskoamerickým diktátorům, například nikaragujskému Anastasiovi Somozovi.

Druhý nejdéle vládnoucí prezident latinskoamerické země (po Fidelu Castrovi) Stroessner, jemuž dal paraguayský spisovatel Augusto Roa Bastos přezdívku Tyranosaurus, má sice na svém kontě ekonomické úspěchy, ty však nemohou vymazat politické pronásledování jeho politických odpůrců. Vězením prošlo za jeho vlády na 360.000 osob a 1,5 milionu lidí uprchlo ze země. Na kontě má Stroessner i genocidu indiánského kmene Aché.

Neomezenou moc neskrývaného obdivovatele nacismu ukončil až v únoru 1989 vojenský převrat generála Andrése Rodrígueze. Stroessner byl poté krátce uvězněn a posléze propuštěn do Brazílie, kde jeho rodina už před pučem vlastnila mnohé nemovitosti. Svržen byl Stroessner s podporou USA, které svého času podporovaly i jeho až do té doby, než se stal prezidentem Ronald Reagan, který začal paraguayský režim bojkotovat.