BBC poprvé uvedla seriál Červený trpaslík

Praha - Populární britský sci-fi sitcom Červený trpaslík v těchto dnech slaví dvacet let od odvysílání první epizody. Poprvé ho diváci mohli sledovat 15. února 1988 na televizní stanici BBC 2. Seriál se pak s úspěchem vysílal až do roku 1999, kdy byl ukončen kvůli nedostatku peněz. Tvůrci se dodnes nevzdali myšlenky na natočení celovečerního filmu. Studia jim ale nechtějí poskytnout dostatečný rozpočet, pokud do jedné z hlavních rolí neobsadí známou filmovou tvář. První díl seriálu napsali scénáristé Rob Grant a Doug Naylor už v roce 1983. Vyjednávání o vytvoření série se ale protáhlo na několik let, protože oba tvůrci trvali na tom, že Červeného trpaslíka musí natáčet veřejnoprávní BBC. Nepřáli si totiž, aby byl děj přerušován reklamami. Natáčení začalo až v roce 1986 a v následujících třinácti letech vzniklo dvaapadesát dílů rozdělených do osmi řad.

Prvních šest epizod první série a u diváků nezaznamenalo zvláštní úspěch. Děj byl pomalý a zaměřoval se hlavně na vztah dvou hlavních postav - posledního přeživšího člověka ve vesmíru Davida Listera a hologramu jeho bývalého kolegy Arnolda J. Rimmera. Diváky nenadchly ani levné interiéry a kostýmy. Postupem času si ale sitcom svým specifickým humorem získal fanoušky, kteří se dodnes pořádají každoroční setkání.

„Seriál je tak populární i proto, že na rozdíl od jiných sitcomů, které se odehrávají ve třech místnostech, nabízí velmi epický příběh. Hlavní postavy putují vesmírem a zažívají dobrodružství ve stylu Star Treku. Přitom parodují populární sci-fi díla jako je třeba Vetřelec," vysvětluje kultovní status seriálu jeho fanoušek Jiří Charvát.

Největší úspěch Červený trpaslík zažíval na přelomu osmdesátých a devadesátých let. V té době byl několikrát nominován na televizní cenu Emmy. Získal ji v roce 1994 za díl Pistolníci z Apokalypsy. Stejný rok Červenému trpaslíku přinesl i cenu British Comedy Award v kategorii Nejlepší situační komedie. V roce 1991 obdržel nejvyšší britskou televizní cenu BAFTA v kategorii Nejlepší britská komedie.