Masakr na tržišti Markale

Sarajevo - Při explozi minometné střely na sarajevském tržišti Markale zahynulo 5. února 1994 68 lidí a dalších 200 zranil. Z útoku byli obviněni bosenští Srbové. Vyšetřování však nepřineslo zjevné důkazy. Šlo o jeden z nejznámějších masakrů civilistů během čtyři roky trvajícího bosenského konfliktu. Jména obětí jsou dnes zvěčněná na červené zdi vyhledávané tržnice. Nápis na bílém památníku hlásá, že Sarajevané nikdy nezapomenou.

Rada NATO poté nastolila ultimátum. Srbové dostali 10 dnů na to, aby stáhli své těžké zbraně 20 km od města nebo je vydali UNPROFOR. Vážné výhrady k tomuto opatření vyjádřilo Řecko. Krátce před vypršením lhůty se podařilo ruskému zprostředkovateli Vitaliji Čurkinovi přesvědčit bosenské Srby i Muslimy, aby ultimátum splnili. Armáda bosenských Srbů se dohodla s bosenskou vládou na okamžitém příměří. Boje v Sarajevu následně ustaly.

Nepokoje mezi Muslimy a Srby, které postupně přerostly v občanskou válku na území celé Bosny a Hercegoviny, vypukly v Sarajevu počátkem března 1992. Válka v Bosně byla nejkrvavější epizodou rozpadu někdejší Jugoslávie, zahynulo během ní přes čtvrt milionu lidí, statisíce byly zraněny nebo vyhnány z domovů. Vytoužený klid zbraní přinesla až mírová dohoda, kterou 21. listopadu 1995 uzavřeli v americkém Daytonu představitelé Srbů, Muslimů a Chorvatů.