Osm fotbalistů Manchester United zahynulo při leteckém neštěstí

Mnichov - Černým písmem nejen do historie fotbalového klubu Manchester United se zapsal 6. únor 1958. Havárie letadla v Mnichově se stala osudnou pro 23 pasážérů. Mezi cestujícími, kteří se vraceli z pohárového utkání v Bělehradě, byly i slavné „Busbyho děti“, jak se týmu United tehdy přezdívalo. Mezi oběťmi bylo i osm novinářů a sedm dalších lidí, převážně činovníků klubu.

Při plánovaném mezipřistání v Mnichově se do letadla doplnilo palivo. Následné další dva pokusy o start ale dopadly neúspěšně. Na třetí pokus letadlo Airspeed AS-57 Ambassador nakonec vzlétlo. Nenabralo ale potřebnou výšku a kleslo a narazilo do plotu, které obklopovalo letiště.

Stroj se nakonec rozlomil o letištní domek. Původně byl z nehody viněn pilot. Později byla havárie připsána na vrub nepříznivému počasí a rozbředlému sněhu, který při startu pokrýval ranvej.Při nehodě zahynuli fotbalisté Geoff Bent, Roger Byrne, Eddie Colman, Mark Jones, David Pegg, Tommy Taylor a Billy Whelan. Další hráči utrpěli zranění různého rozsahu.

Manchester United nakonec sezonu dohrál převážně s hráči z rezervních týmů. Do sestavy se postupně vrátili i ti, kteří havárii letadla přežili.