Po Zumwinkelovi jsou v kauze daňových úniků na řadě další

Berlín/Praha - Kauza Deutsche Post přivedla vyšetřovatele na stopu dalším případným daňovým únikům. Mnoho Němců teď zřejmě trne v očekávání, že policie vezme za kliku jejich domu. Daňové úniky nejsou ojedinělým jevem a dle zdrojů blízkých vyšetřování se přímo týkají asi tisíce především vysoce postavených manažerů. Z kauzy se ale v posledních dnech stává politický trumf a zákonodárci se předhánějí v zájmu o problém. Lichtenštejnsko, domovská země banky, kde byl šéf německé pošty Zumwinkel přistižen s "černými penězi", se brání generalizaci problému jedné banky na celý svět.

Utajování příjmů a jejich přiznávání v daňových rájích je trnem v oku německé policie těchto dnů. „Samo o sobě ukládání prostředků v jiných než domácích bankách trestné není, pokud se subjekt nevyhýbá domácím daním,“ popsala zpravodajka ČT v Berlíně Hana Scharffová. Jiný už je ale případ, kdy subjekt daně neplatí a předstírá, že příjem nemá. „Tady jde hlavně o daně z úroků,“ upřesnila Scharffová. Takový případ kdysi „proslavil“ německého tenistu Borise Beckera. „Ten léta uváděl jako své bydliště Monako, přitom byl usvědčen, že vlastně většinu času tráví v Německu,“ zavzpomínala Scharffová.
 
Kauza vyplula na povrch poté, co tajné služby koupily zcizený seznam klientů od zaměstnance lichtenštejnské banky LGT za 4 miliony eur. Korunní princ Lichtenštejnského knížectví Alois, pod jehož vliv přímo spadá banka LGT, označil počínání Německa jako útok na svou zemi a odsoudil počínání německých tajných služeb. 

Z jiného úhlu pohledu lze na postup policie nahlížet jako na kontroverzní z hlediska ochrany osobních údajů. Příslušné české autority musely podobný problém také několikrát řešit. „Úřad nejvyšší pokutu ve své historii udělil právě za zmizení osobních údajů klientů. Šlo o 3,5 milionu korun,“ uvedl předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů Igor Němec. „Bezpečnostní služby jsou ale vyjmuty z naší kompetence,“ dodal.
 
Dnešní banky ale mají kvalitní kontrolní mechanismy a něco podobného by se těžko mohlo stát. Bezpečnostní pravidla lichtenštejnské banky ale neodpovídaly současným nárokům. Generální sekretář OECD Angel Gurria je označil za „relikt dávných časů“.
 
Ekonomický problém se rychle změnil v citlivé politické téma. Lichtenštejnsko se svou „pirátskou“ daňovou politikou je v těchto dnech terčem kritiky německých politiků. Některé další závěry se dají čekat ze schůzky lichtenštejnského premiéra Otomara Haslera a německé kancléřky Angely Merkelové.