Narodil se loutkoherec Matěj Kopecký

Praha - I když v jeho době působila na území dnešního Česka řada loutkářů, za zakladatele českého loutkového divadla je považován Matěj Kopecký. Narodil se v Libčanech potulnému kejklíři a loutkoherci Janu Kopeckému a se svou ženou se nejprve živil kočovným kramářstvím. V letech 1798 až 1808 bojoval v napoleonských válkách, po návratu domů se živil jako cestář, kramář a hodinář. Loutkoherectví, k němuž vlastnil licenci již od roku 1797, se však začal intenzivně věnovat až v roce 1820.

Pro většinu lidového publika byli Matěj Kopecký nositelem českého divadla a české kultury. Ve svých hrách totiž zprostředkovával divákům nové myšlenky národního obrození. Mezi jeho nejznámější hry patřily Pan Franc ze zámku, komedie Oldřich a Božena, jejíž autorství je připisováno Václavu Thámovi, Posvícení v Hudlicích, Loupežníci na Chlumu, Causy či Don Šajn. Nejznámější postavou jeho her byl Kašpárek, zvaný také Pimprle, který vystupoval jako mluvčí tužeb a strastí lidu s často drsným lidovým humorem. 

Za svůj život sehrál Kopecký tisíce představení v češtině i v němčině, mezi jeho nejvýznamnější diváky patřili ruský car, pruský král, kníže Metternich a další. Loutkoherec kopecký zemřel 3. července 1847 v Kolodějích nad Lužnicí.