Zkrachovala jedna z nejstarších a nejprestižnějších britských bank - Barings

Londýn - Konec 233leté historie Barings Bank, nejstarší investiční banky v Británii, nastal 26. února 1995. Byl dílem 28letého mladíka Nicka Leesona, který žonglováním na finančních trzích způsobil bance ztrátu více než miliardy dolarů. Tato ztráta však přesahovala veškeré vlastní jmění banky a způsobila tak její bankrot. Leeson, syn štukatéra z anglického Watfordu, měl ve svém oddělení za úkol dvě činnosti, a to provádění obchodních příkazů pro opční transakce a obchody typu future pro klienty banky. Dále pak rozhodování o cenových rozdílech mezi singapurskou burzou a burzou v Ósace. Kvůli špatným kontrolním mechanismům nicméně Leeson mohl bez omezení spekulovat s japonskými vládními dluhopisy a na budoucí hodnotu indexu tokijské burzy Nikkei 225.

Jeho strategie zněla logicky. Japonská ekonomika se probouzela, Nikkei měl pomalu růst. Leeson měl podle odborníků obrovskou smůlu. V rámci snahy kompenzovat předchozí ztráty otevřel obrovské transakce, trh šel však proti němu. Leeson veškeré ztráty schovával na účet (s číslem 88888) určený pro krytí ztrát způsobených přehmaty začínajících obchodníků.

Na konci roku 1994 dosáhl minus na tomto účtu 512 milionů liber a Leeson vsadil na předpoklad, že Nikkei bude držet pozice okolo 19 tisíc bodů a nakoupil kontrakty za více než tři miliardy dolarů. Zemětřesení v Kóbe a Nikkei oslabilo trh o sedm procent a ztráty přesáhly téměř veškeré vlastní jmění banky.

Banka Barings vyhlásila bankrot. Jméno Barings si přivlastnila a banku zachránila nizozemská finanční skupina ING.

Nick Leeson byl zatčen a na začátku března vydán do Singapuru, kde jej
odsoudili na šest let do vězení. Leeson, ačkoli svou vinu popíral, si odseděl čtyři roky, rozvedl se a znovu oženil, překonal rakovinu a nyní žije na severu Irska a užívá si z výnosů, které mu zajistila kniha „Ničemný obchodník“ a filmová práva k ní.