V prezidentském křesle končí lidem milovaný Vladimir Putin

Moskva - Dvojnásobný ruský prezident Vladimir Putin nastoupil do čela Ruska jako nepříliš známý politik v prosinci 1999, kdy si ho jako svého nástupce vybral tehdejší prezident Boris Jelcin. Dnes patří mezi nejvlivnější hlavy státu a v Rusku lze jen těžko nalézt populárnější osobnost.

Rusku se pod vedením prezidenta Putina ekonomicky daří a pro většinu Rusů je jejich prezident ideálním vůdcem, který dokázal z Ruska po letech chaosu a úpadku učinit opět stabilizovanou velmoc a který dokáže tvrdě hájit zájmy své země v zahraničí. V květnu Putin prezidentský úřad opustí. Jeho nástupce bude zvolen ve volbách, jejichž první kolo se koná v neděli 2. března.

Odejít z ruské politiky ovšem nemůže, protože národ ho miluje. Zatímco zahraničí i ruská opozice jej obviňují z autoritářství a potlačování demokracie, většina Rusů svého prezidenta podporuje. Putin je námětem uměleckých děl a píší se o něm knihy. Prezentuje se také jako vzorný otec, vášnivý sportovec a jako bývalý sovětský agent dává ostentativně najevo svou víru.

Putin - nejmocnější a nejpopulárnější osobnost Ruska

Kritici prezidenta již delší dobu hovoří o pečlivém budování kultu osobnosti. Upozorňují na rostoucí koncentraci moci a zvyšující se vliv státu v médiích a v ekonomice nebo nevysvětlené vraždy novinářů a represe proti opozici. Kritické hlasy se občas ozývají i ze zahraničí, současně ale mnozí světoví vůdci Putina označují za svého přítele. „Putin má dnes více moci než egyptský faraon, car a generální tajemník za Sovětského svazu dohromady,“ řekl například na adresu Putina šéf komunistů Gennadij Zjuganov. Loni v prosinci jej dokonce americký časopis Time jmenoval osobností roku za to, že stabilizoval Rusko.

Popularitu si získal rozhodným postupem ve druhé rusko-čečenské válce, a poté se mu postupně podařilo ovládnout celou domácí politiku. Nejvýraznější změny přinesly nové volební zákony, které zvýhodňují velké strany. Putin také například zpřísnil restrikce vůči nevládním organizacím a změnil pravidla pro volby gubernátorů, kteří začali podléhat doporučení prezidenta. Patrná je také snaha Kremlu o vliv v ekonomice.

V zahraničí vzbuzuje pozornost především jeho snaha obnovit velmocenské postavení Ruska. Putin kritizuje údajné zasahování zahraničí do vnitřních záležitostí Ruska a již několikrát prohlásil, že se cítí být ohrožen plány USA na vybudování protiraketové obrany v Polsku a Česku. Při loňské návštěvě českého prezidenta Václava Klause v Moskvě budování systému přirovnal k americkému rozmisťování raket Pershing v Evropě během studené války a později přirovnal americké plány ke kubánské krizi v roce 1962.

Putinovo postavení tak neohrozilo ani několik krvavých teroristických útoků v Rusku a ustál i protesty proti sociálním reformám, které připravily důchodce a další skupiny o některé výhody.

Putinova kariéra

Putin (55), kterému skončí druhé volební období a podle ústavy se nemůže ucházet o třetí mandát za sebou, v minulosti již několikrát prohlásil, že chce mít i nadále vliv na řízení země. Proto se také pravděpodobně postavil do čela prokremelské strany Jednotné Rusko.

Putin zahájil svou kariéru v roce 1991, kdy opustil kdysi obávanou tajnou službu KGB, do které vstoupil hned po studiích práv v roce 1975. V KGB měl pověst zastánce tvrdé linie a svými kolegy z tajných služeb se obklopuje i nyní. Mezi ně patřil i nedávno zesnulý poslední šéf bývalé KGB Vladimir Krjučkov, který se v srpnu 1991 podílel na nezdařeném puči proti sovětskému prezidentovi Michailu Gorbačovovi.

Po dráze špiona v Německu, díky níž perfektně ovládá němčinu, se stal asistentem prorektora Leningradské státní univerzity. Na počátku 90. let se jeho někdejší profesor Anatolij Sobčak stal primátorem Petrohradu a Putina jmenoval svým zástupcem.

V Jelcinově blízkosti se objevil v červnu 1996 jako zástupce šéfa kremelského majetku. V březnu 1997 byl jmenován zástupcem šéfa prezidentské kanceláře, v červnu 1998 nastoupil do čela nástupkyně KGB Federální bezpečnostní služby (FSB) a od srpna 1999 byl premiérem. Na konci tohoto roku ho Jelcin překvapivě jmenoval svým nástupcem a v březnu 2000 zvítězil v prezidentských volbách. O čtyři roky později přesvědčivé vítězství zopakoval. Díky prokremelské straně Jednotné Rusko, jejíž kandidátku vedl v loňských parlamentních volbách, Putin ovládá i Státní dumu.

Putin se narodil 7. října 1952 v Petrohradě. Otec bojoval na frontě u námořnictva a matka byla dělnicí v továrně. Putin měl dva bratry, kteří zahynuli ještě před jeho narozením, během blokády Leningradu. S manželkou Ljudmilou, se kterou se seznámili v roce 1980 během jejích studií v Leningradě, má dvě dcery - Mášu a Káťu.

  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/101/10054.jpg
  • Ruský prezident autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/18/1736.jpg
  • Vladimir Putin s manželkou autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/11/1099.jpg