Karel Kryl - člověk věrný kytaře, písním a slušným lidem

Praha - Jeho písně vždycky provokovaly a dodnes nenechávají žádného posluchače lhostejným. Jedni ho berou jako klasika, legendu protestsongů své doby, pro jiné byl jen věčně nespokojeným kverulantem. Krylovy písně, ke kterým si sám skládal hudbu a texty, oslovují svojí naléhavou výpovědí stejně silně dnes, jako v době, kdy se jeho pověstný generační song Bratříčku, zavírej vrátka stal symbolem odporu proti srpnové okupaci Československa a tehdejšímu nedemokratickému režimu. Jako jeden z prvních se do své republiky vrátil a snažil se napomoci změnit situaci v Československu. Zklamaný vývojem v zemi nakonec předčasně 3. března 1994, pár týdnů před svými padesátinami, umírá.

Jeho písně si dodnes zpívají lidé, kteří na vlastní kůži nemohli zažít dobu, které se jeho skladby týkají.

I jeho další písně, jako například Veličenstvo kat, Píseň neznámého vojína, Morituri te salutant, Král a klaun, Salome či Anděl, se staly hymnami několika generací. Zněly i v dobách, kdy byly zakázané, mnohé zlidověly a dnes žijí dál v nových podáních.

Kryl, který se narodil 12. dubna 1944 v Kroměříži, pocházel z kulturní rodiny novojičínského tiskaře. Už jako dítě poznal sílu komunistů, když rozbíjeli otcovu tiskárnu (firma Kryl - Scotti), a tudíž vyrůstal zkrátka trochu jinak než jeho vrstevníci. Byl věřící, i když tvrdil, že by ho asi z každé církve vyhodili. Křesťanské tradice si ale nesmírně vážil a také z ní čerpal ve své tvorbě.

Krylovy hity pocházely především z alba Bratříčku zavírej vrátka, naprostá většina z nich však vznikla dávno před srpnovou okupací. U titulní písně Bratříčku zavírej vrátka po okupaci jen trochu předělal text.

Umělecké vlohy zpočátku věnoval hlíně, po studiu na keramické škole v Bechyni se tím i chvíli živil. To už byla ale jeho nezbytným doplňkem kytara. Záhy vystupoval na malých scénách v Olomouci a v Ostravě, od roku 1966 nahrával v rozhlase, v Praze spolupracoval s divadlem Semafor. V roce 1968 se krátce uchytil v televizi jako asistent scény. Stal se populárním na rozhlasové hitparádě Houpačka a vystupoval zejména ve studentských klubech.

Útočiště našel v „Mníšku pod Alpou“

Krylovi bylo jasné, že s kvalifikací „Bratříčka“ si v nastupující normalizaci nezazpívá, a z festivalu v Německu se v roce 1969 už nevrátil. Usadil se v Mnichově, podle něj v Mníšku pod Alpou, studoval dějiny umění a filozofii. Dvaadvacet let působil jako redaktor Svobodné Evropy. Písničkářskou profesi neopustil. Skládal, psal poezii a koncertoval pro krajany po Evropě i v zámoří. Vydal několik knih textů, některé si i ilustroval, a natočil řadu desek.

Český samet se mu nezamlouval  

Za léta exilu a zákazu písní se doma stal legendou. Byl jedním z těch, kteří ihned po revoluci stáli za hranicemi, aby se mohli zapojit do sametového převratu. Nicméně postupně prožíval obrovská zklamání. Dokonce jako jeden z mála nahlas mluvil o tom, co se mu nelíbilo, kritizoval „český samet“ i jeho představitele. Neskrýval zklamání z politického vývoje a zejména z rozpadu Československa. Vyčerpal se „zlostným hulákáním a spory s lidmi, kteří mu za to nestáli“, nechtěli ho pochopit. Zemřel na infarkt 3. března 1994 v Mnichově, pohřben je na břevnovském hřbitově v Praze. Toho dne se v Praze - téměř symbolicky - ulomilo křídlo anděla ze sochy umístěné na budově vinohradského divadla. Pro všechny generace zůstane navždy představitelem odporu proti nedemokratickému režimu.

Skutečného ocenění se Krylovi dostalo až po smrti, kdy byl zapsán do Síně slávy ceny Grammy (1995), stal se držitelem Ceny Františka Kriegla (1995) a získal Medaili Za zásluhy (1995). Posmrtně mu vyšly například album Jedůfky s dosud nevydanými písněmi a souborné vydání jeho sbírek nazvané Básně (1997). 

  • Karel Kryl autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/713/71296.jpg
  • Karel Kryl autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/713/71299.jpg
  • Bratříčku, zavírej vrátka zdroj: www.supermusic.sk http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/363/36294.jpg
  • Karel Kryl autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/713/71297.jpg