Michal Tučný - král české country

Praha - Jeden z nejpopulárnějších českých zpěváků, často označovaný za krále country, Michal Tučný zemřel 10. března 1995 ve věku 48 let na rakovinu tlustého střeva. „Country je vše, co mám rád,“ tvrdil muž, který se narodil 11. ledna 1947 v Praze a odmalička se věnoval hudbě. Chodil do lidové školy umění, zpíval ve sboru, hrál na klavír a na kytaru. Vyučil se prodavačem, ale prošel i mnoha jinými profesemi - dělal pošťáka, skladníka, prodával vánoční kapry. Hlavně ale začal zpívat country.

Během své kariéry prošel skupinami Rangers, Rivals, Greenhorns, Fešáci či Tučňáci a na trůn české country jej pasovaly hity jako Poslední kovboj, Pověste ho vejš, Báječná ženská, Všichni jsou už v Mexiku nebo Snídaně v trávě.

V posledních třech letech života se stal hostem českobudějovické kapely Weekend a uváděl rovněž písničkové pořady v tamním rozhlasovém studiu. V březnu 1995 podlehl dlouhé nemoci a byl pohřben v Hošticích na Strakonicku, kde se od konce 90. let každoročně koná vzpomínkový festival s názvem Stodola Michala Tučného.

Tučný získal za propagaci country music cenu Čs. Ponny-Expressu s právem nosit šerifskou hvězdu.