Čeští zákonodárci mají veřejnou dopravu zdarma i přesto, že s tím většina z nich nesouhlasí

Praha - Čeští zákonodárci jezdí veřejnou dopravou zdarma již desítky let. Tuto situaci se rozhodl změnit předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček, který hodlá předložit dílčí změnu zákona o platech ústavních činitelů, která zruší bezplatné používání veřejné dopravy. Takové výsady ve vlacích a autobusech mají v Česku kromě zákonodárců již jen postižení občané. Europoslanec Josef Zieleniec a senátor Igor Petrov se domnívají, že povinnost vozit zákonodárce na vlastní náklady je protiústavní a poškozuje dopravce i cestující.

Zamýšlená novela má být prvním krokem ke změně poslaneckých platů. Vlček již dříve oznámil, že chce zprůhlednit a zjednodušit příjmy politiků. Poslanci a senátoři by podle něj měli mít jeden velký plat, čímž by přišli o náhrady, které nyní dostávají. V pohledu na příjmy zákonodárců se Vlček shoduje se senátorem Jaroslavem Kuberou, který nedávno navrhl úplné zrušení náhrad senátorů a poslanců s tím, že by vše pobírali v platu dosahujícím 275.000 korun měsíčně. Přesto, že se podle reportáže z pořadu Reportéři ČT někteří poslanci domnívají, že výše náhrad neodpovídá situaci a v některých případech je i nemorální, stále se poslancům nepodařilo schválit takovou změnu zákona o platech ústavních činitelů, která by tento problém odstranila.

Základ poslaneckého platu je 61.000 korun. To je méně než bere například pražský primátor nebo hejtmani. Plat ovšem navyšují příplatky za funkci v parlamentu. A vzhledem k tomu, že většina poslanců či senátorů má nějakou funkci, plat zákonodárců se může vyšplhat do výše 70.000 až 100.000 korun. Navíc parlament proplácí zákonodárcům paušální náhrady, což může být i několik desítek tisíc korun na dopravu, na reprezentaci či jídlo.

Kupříkladu poslankyně z Prahy dostává k platu téměř 23.000 korun, poslanci ze severní Moravy mají k platu přes 30.000 korun. Tyto náhrady navíc nepodléhají zdanění. Kromě náhrad mohou zákonodárci využívat právě veřejnou dopravu zdarma a parlament jim proplácí i vnitrostátní leteckou dopravu. Jen senátorům kancelář vloni proplatila na 270.000 korun. Přitom je zřejmé, že využitím letecké dopravy a taxíků z Ostravy do Prahy zákonodárce ušetří jednu hodinu.

Lidovci již před dvěma lety navrhovali, aby se letenky poslancům neproplácely a aby byly sníženy jejich diety při zahraničních cestách. Dnes poslanci dostávají dvou a půl násobek diet běžného zaměstnance. Nicméně ODS, ČSSD a komunisté návrh zamítli. Komunisté a sociální demokraté tehdejší Kalouskův návrh označili za populistický, neboť jej předkládal pět měsíců před volbami. Letos zase poslanec Michal Doktor (ODS) navrhl, aby se poslanecké náhrady poslancům zdanily. Vláda však jeho návrh zamítla.