Sidney Poitier jako první černoch získal Oscara

Los Angeles - První herec černé pleti, který kdy dostal prestižní filmové ocenění amerického Oscara, byl 13. dubna 1964 si pro Oscara, byl Sidney Poitier. Nejznámější filmovou cenu si odnesl za melodrama Polní lilie. Až pak se stal hollywoodskou star se vším všudy - umělecky, společensky i finančně rovnocenným partnerem ostatním prominentům. Po letech Poitiera následovaly například kolegyně Whoopy Goldbergová nebo Hale Berryová.

Sidney Poitier vyšel z nuzných poměrů a z prvního konkurzu v divadle jej prý vyhodili, protože text neuměl ani pořádně přečíst. Poitierovy začátky u divadla byly těžké. Silnou vůlí se ale dokázal zbavit přízvuku, naučil se pořádně číst a za půl roku, během něhož pracoval ve vrátnici Amerického černošského divadla a jako kulisák, zkusil štěstí znovu. A uspěl. Kromě nadání mu pomohl i jeho noblesní zjev, vzbuzující dojem, že je čerstvým absolventem Harvardu.
 
Ke slavným Poitierovým filmům patří V žáru noci (1967), Panu učiteli s láskou (1967) nebo Hádej, kdo přijde na večeři (1967). V posledně jmenovaném hvězdně obsazeném snímku o předsudcích a rasismu se dívka z lepší rodiny rozhodne představit rodičům svého nastávajícího, váženého lékaře (Poitier). Pouze jim zapomene sdělit, že jejich budoucí zeť je černoch. Po prvním šoku je aristokratická matka (Katharine Hepburnová) ochotna dceřino rozhodnutí respektovat, ne však už tak její otec (Spencer Tracy) - radikální zastánce „bílé“ Ameriky.