Automobilka Volvo vyrobila svůj první vůz

Goteborg - Automobilový závod Volvo byl založen 14. dubna 1927 v švédském Goteborgu. Automobily vyrobené v této dílně měly pověst solidních vozů, které dokáží ujet i statisíce kilometrů bez větších potíží.   Firma mající ve znaku Martovo znamení vyrobila svůj první automibil 14. dubna 1927.

První výrobní prototyp opustil opustil švédskou dílnu už o rok dříve.  Autory prvního historického Volva se staly automechanici Assar Gabrielsson a Gustaf Larson. Ovšem jejich automobil, který pojmenovali ÖV4 nebyl pro drsné severské klima tím pravým. Dosahoval jen slabého výkonu a měl sklápěcí střechu. Další typ Volva přišel na trh o několik měsíců později. Ačkoli oproti původnímu modelu disponoval uzavřenou karosérií, velké nadšení u zákazníků nevyvolal. Obou typů automobilů se za dva roky prodala necelá tisícovka.

Automobilka se definitivně prosadila až na samém konci 20. let, kdy se objevil model PV651. Šestiválec pod jeho kapotou dával výkon 55 koní a tento povedený motor automobilka používala až do konce 50. let. Už v roce 1928 pak Volvo představilo první nákladní vůz a díky výrobě nákladních automobilů a autobusů firma byla už ve 30. letech stabilní.